• Ónodi-Szűcs
  • Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

   Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

 • EBP
  • Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

   Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

  • Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

   Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

  • Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

   Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

 • EESZT
  • EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

   EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

  • EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

   EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

Egyedülálló lélegeztetési centrum a Korányiban

Regionális hírek 2018.02.22 11:23 Forrás: Weborvos
Egyedülálló lélegeztetési centrum a Korányiban

Az országban egyedülálló krónikus lélegeztetési centrum kezdte meg működését az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben.

Több olyan betegség is létezik, amelyek miatt a betegek hosszú időn át, akár éveken, sőt évtizedeken keresztül gépi lélegeztetésre szorulnak. Ennek körülményeit javítja, illetve biztosít magas szintű ellátást a most kialakított Krónikus Lélegeztetési Osztály az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben. Ezzel együtt az osztálynak helyet adó 80 éves épület, és egy másik egység, a Kardiológiai Rehabilitációs Osztály is megújult - tudatta közleményében az intézmény.

Az új osztálynak helyet adó 80 éves épületet kormányzati források segítségével, 150 millió forintból újították fel. Cél volt az, hogy a kórház területén (biztosítva annak valamennyi előnyét, akár a szükség szerinti azonnali akut ellátást is), de önálló épületben, egyágyas elhelyezéssel, otthonos körülményeket teremtve helyezzék el a régebben és az újonnan ilyen kezelésre szorulókat. A Krónikus Lélegeztetési Osztály és az Intenzív Osztály azoknak a tartósan lélegeztetett betegeknek is hátteret biztosít, akiket a családjuk felügyelete mellett otthon lélegeztetnek.

„Az osztály dolgozói családias légkört teremtve gondoskodnak arról, hogy ezek a többszörösen hátrányos helyzetű emberek a lehetőségekhez mérten a testi, fizikai ápoláson túl visszanyerhessék lelki, emberi méltóságukat. Ha állapotuknál fogva korlátozott mértékben is, de kiteljesíthessék vágyaikat, érzéseiket. Az osztály dolgozói egymást is segítik, megelőzendő a kiégést, a hasonló helyzetekben oly gyakran megjelenő egykedvűséget. Munkájuk példa lehet országszerte" – teszi hozzá Dr. Kovács Gábor, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet főigazgatója.

A Korányi Intézet nemcsak a légzőszervi betegségek átfogó centruma hazánkban, de természeti adottságait és az intézet szakmai felkészültségét és nagy szakmai hagyományait kihasználva komoly feladatot vállal a légzőszervi és kardiológiai betegségeket követő rehabilitáció terén is. A Kardiológiai Rehabilitációs Osztály felújítására is lehetőség nyílt a közelmúltban, amelyhez az evangélikus egyház, illetve Varga Mihály országgyűlési képviselő révén sikerült anyagi támogatást kapnia az intézetnek. A Kardiológiai Rehabilitációs Osztály és a Krónikus Lélegeztetési Osztály hivatalos átadására február 22-én, csütörtökön került sor.

(Pénzes István osztályvezető professzor és Doszkocs Zsuzsa 20 éve gépi lélegeztetésre szoruló beteg, festőművész az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet új krónikus lélegeztetési centrumában. MTI Fotó: Bruzák Noémi)

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink