• Ónodi-Szűcs
  • 221 milliárddal több jut egészségügyre 2018-ban

   221 milliárddal több jut egészségügyre 2018-ban

  • Az államtitkárt nem lepte meg az egészségügy lelete

   Az államtitkárt nem lepte meg az egészségügy lelete

  • Az államtitkár is élt az alkalommal

   Az államtitkár is élt az alkalommal

 • kanyaró
  • Egyre súlyosabb a romániai kanyaróhelyzet

   Egyre súlyosabb a romániai kanyaróhelyzet

  • Kanyaró: nő a nyomás Románia felől

   Kanyaró: nő a nyomás Románia felől

  • Kanyaró: egy hét alatt több száz beteg

   Kanyaró: egy hét alatt több száz beteg

 • bérrendezés
  • Nem az IKEA az egészségügy gyilkosa

   Nem az IKEA az egészségügy gyilkosa

  • Éger az ígéretekről, költségvetésekről

   Éger az ígéretekről, költségvetésekről

  • A miniszter elégedett a mentős bérfejlesztéssel

   A miniszter elégedett a mentős bérfejlesztéssel

Enyhítették a bólyi ápolónő büntetését

Regionális hírek 2010.12.17 00:00 Forrás: MTI

Enyhítették az ápolónő büntetését a bólyi fogyatékosotthonban történt haláleset ügyében.

Jogerősen enyhítette a Baranya Megyei Bíróság pénteken annak az ápolónőnek a büntetését, aki két évvel ezelőtt ágyhoz kötözött és ezzel halált okozott egy betegnek a bólyi Fogyatékos Személyek Otthonában. A másodfokon eljáró bíróság az ápolónőt a Pécsi Városi Bírósággal megegyezően foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében mondta ki bűnösnek, de nyolc hónap fogházbüntetésének felfüggesztését kettőről egy évre csökkentette.

A tényállás szerint a gondozó 2008. november 1-jén pólóval és pelenkával az ágy melletti korláthoz kötözte a 44 éves, súlyosan szellemi fogyatékos nőt, mert nem hagyta aludni társait. A beteg úgynevezett kényszeres járó volt, az ajtókat csapdosta, valakinek a ruháját is lehúzta. Kötése azonban olyan szoros volt, hogy abból nem tudott szabadulni, és segítséget sem tudott kérni. A gondozók másnap reggel vették észre, hogy a nő légzése leállt, s bár újraélesztették, kórházba szállították, az életét már nem lehetett megmenteni.

Az első fokon korábban eljáró városi bíróság enyhítő körülményként értékelte, hogy a sértett betegsége jelentősen közrejátszott a történtekben. Emellett azt is, hogy az ápoló büntetlen előéletű, kiskorú gyermekről kell gondoskodnia, továbbá az intézmény belső szabályozásában hiányosságok vannak, hiányoznak a betegek elkülönítésére használatos eszközök és kevés a gondozó.

A megyei bíróság azért enyhítette a büntetést, mert az ügyben mások felelősége is felmerült. Az ágyhoz kötözés, a főápoló tudtával, bevett szokás volt az intézményben.

Horváth Zoltán, az otthont fenntartó megyei önkormányzat közgyűlésének alelnöke akkor az esettel kapcsolatban az MTI-nek azt mondta: az intézményben 270 embert gondoznak, 75 százalékuk súlyosan értelmi fogyatékos. A Baranyában élő ilyen betegek legnehezebben ellátható köréről van szó, akikre csak szakképzett ápolóból nyolcvan felügyel. "Igaz, aznap éjjel azon az osztályon, ahol az eset történt, ötven betegre két ügyeletes ápoló vigyázott" - fűzte hozzá, majd megjegyezte: a negyven éve működő otthonban korábban nem történt haláleset a személyzet mulasztása miatt.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink