• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

   Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Ezentúl nem vizsgálják a csecsemők hallását

Regionális hírek 2008.12.22 00:00 Forrás: MTI

Finanszírozási problémák miatt megszűnt az újszülöttek szervezett hallásvizsgálata Pécsett.

Németh Adrienn, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Fül-Orr-Gégészeti Klinikájának tanársegéde elmondta: a PTE szülészeti klinikáján korábban minden újszülöttet hallásvizsgálatnak vetettek alá a gyermekkórház szakemberei, ez azonban most szünetel a két intézmény közötti finanszírozási problémák miatt.

Jelenleg a szülőkön múlik, elviszik-e gyermeküket a siketség időbeni felismerése szempontjából nélkülözhetetlen szűrésre. Félő, hogy idővel egyre kevesebben ellenőriztetik majd csecsemőjük hallását - vélekedett a tanársegéd.

A pécsi fül-orr-gégészeti klinikán alkalmazott eljárás lényege, hogy rövid hangingert adnak egy olyan, hallószervbe helyezett készülékkel, amely egyúttal méri a működő fülből visszaérkező, alacsony intenzitású hangot. Ha van visszajelzés, a gyermek egészséges, ha nincs, további vizsgálatokat követően hallókészüléket kaphat.

Járai Tamás, a fül-orr-gégészeti klinika tanársegéde szomorúságának adott hangot amiatt, hogy a korszerű szűrési eljárás nem válhatott teljes körűvé Magyarországon, mert az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a hallásvizsgálatra külön forrást nem biztosít. A mérőműszerek drágák, ezért kevés intézmény engedheti meg, hogy azokat saját költségen vásárolja meg.

A fül-orr-gégész szakmai kollégium többször kérte az OEP-et, hogy változtasson a jelenlegi szabályozáson, és finanszírozza a vizsgálatokat, amelyeknek köszönhetően csak a pécsi klinikán mintegy félszázan kaptak speciális hallókészüléket.

Magyarországon évente mintegy százezer gyermek születik, közülük csak minden negyediknél végzik el a vizsgálatot. Az újszülöttek két-három ezreléke siketen, vagy súlyos kétoldali halláscsökkenéssel jön a világra.

Németh Adrienn hangsúlyozta: fontos, hogy a siketséget korán, lehetőleg fél éven belül felismerjék, mert akkor a problémát akár egy fülbe ültetett speciális hallókészülékkel is orvosolni lehet. Ellenkező esetben a gyermek nehezen tanul meg beszélni, így lemarad a szellemi fejlődésben.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink