• Ónodi-Szűcs
  • Az államtitkár egy követelést tud teljesíteni

   Az államtitkár egy követelést tud teljesíteni

  • Megújul a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház

   Megújul a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház

  • Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

   Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

 • EBP
  • EBP: az Uzsoki Kórház is fejleszthet

   EBP: az Uzsoki Kórház is fejleszthet

  • Tényleg lesz új egészségügyi struktúra a fővárosban?

   Tényleg lesz új egészségügyi struktúra a fővárosban?

  • Kardiológiai rehabkórházzá alakítják a Szent Ferencet

   Kardiológiai rehabkórházzá alakítják a Szent Ferencet

 • EESZT
  • EESZT: Féltérden volt, de működik

   EESZT: Féltérden volt, de működik

  • Nagykorúsítani kellene a betegeket

   Nagykorúsítani kellene a betegeket

  • Hogy hogy áll az EESZT? Bizony leáll(t)

   Hogy hogy áll az EESZT? Bizony leáll(t)

Fejlesztések indulnak a Szegedi Tudományegyetemen

Regionális hírek 2017.09.12 16:23 Forrás: MTI
Fejlesztések indulnak a Szegedi Tudományegyetemen

Egy helyre kerülhet a szemészeti, a fül-orr-gégészeti, az arc- és állcsontsebészeti, az idegsebészeti és a kapcsolódó onkológiai ellátás.

Kormányzati és uniós támogatással indulnak az oktatás, a kutatás és a gyógyítás infrastrukturális feltételeit javító fejlesztések a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) - közölte Szabó Gábor rektor kedden sajtótájékoztatón, a Tisza-parti városban. Az akadémikus elmondta: az SZTE évtizedekig küzdött azzal a problémával, hogy bár az intézeteiben nemzetközi színvonalú szakmai munka folyik, az ennek helyet adó épület katasztrofális állapotban volt és néhol még van ma is.

A kormányzati támogatással induló beruházások közül a professzor kiemelte a zeneművészeti kar épületének régóta várt rekonstrukcióját, valamint az 1920-as években más célra emelt fül-orr-gégészeti klinika felújítását.

A rektor hangsúlyozta, az, hogy az Európai Unió tudományos nagyberuházásaként épülő szegedi lézerközpont regionális gazdaságfejlesztési hatása miként érvényesül, annak függvénye, milyen ütemben sikerül kialakítani az egyetem kezelésében lévő területen az ELI Science Parkot. A tudományos-ipari park hosszú távon 3-4 ezer álláshelyet teremthet. A terület előkészítése 1,75 milliárd forintos költségvetési forrásból indulhat el - tudatta Szabó Gábor.

Fendler Judit kancellár kifejtette, az egyetem által tavaly és idén elnyert uniós pályázati források jellemzően az oktatás-kutatás, a kutatás-fejlesztés infrastrukturális hátterét javító fejlesztéseket célozzák, ezek között említette az egészségtudományi képzéseket.
Az orvosképzés a hazai felsőoktatás egyik leginkább versenyképes ágazata, a demográfiai és társadalmi folyamatok miatt egyre inkább nő ezek iránt az igény - mondta a kancellár.

A betegellátás színvonalának emelését és az optimális betegútszervezést teszi majd lehetővé a "Fejközpont" felépítése. Kormányzati támogatásnak köszönhetően, nyugat-európai mintákat követve egy helyre kerülhet a szemészeti, a fül-orr-gégészeti, az arc- és állcsontsebészeti, az idegsebészeti, valamint az ehhez a területhez kapcsolódó speciális onkológiai ellátás. A fül-orr-gégészeti klinika felújítása és a "Fejközpont" építése mintegy 10 milliárd forintból történhet meg.

Megkezdődhet az SZTE régóta tervezett - az élettudományi képzéseknek, kutatásoknak, fejlesztéseknek és ipari együttműködéseknek helyt adó - Élettudományi Központjának előkészítése is.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink