• Ónodi-Szűcs
  • Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

   Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

 • EBP
  • Teljesen megújul az Országos Reumatológiai Intézet

   Teljesen megújul az Országos Reumatológiai Intézet

  • Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

   Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

  • Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

   Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

 • EESZT
  • EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

   EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

  • EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

   EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

Főváros: tisztába teszik a közbeszerzéseket

Regionális hírek 2011.09.16 11:56 Forrás: Weborvos Szerző: Sófalvi Luca

Korábban már tárgyalt és új egészségügyi témák a fővárosi közgyűlés előtt.

Tisztába teszik a fővárosi egészségügyi intézmények együttes közbeszerzéseit végző cég ügyeit, újra terítékre kerül a Margit Kórház önállósodása, s a Péterfy kórház is átalakul. A témák közül több is a Fővárosi Önkormányzat Egészségpolitikai és Szociális Bizottságának napirendjén szerepel, míg másokról már korábban döntött a grémium, s így a budapesti közgyűlés szerdai ülésén fogadhatják el az előterjesztéseket a városatyák.

Bár szándék korábban is volt rá, ám a rossz szabályozás miatt nem működött a fővárosi kórházak közös közbeszerzési rendszere – közölte korábban Szentes Tamás, egészségügyért felelős főpolgármester-helyettes. A közgyűlés még januárban döntött a Budapesti Egészségközpont Zrt. (BEK) és a Fővárosi Központi Egészségügyi Beszerző és Szervező Kft. (FEBESZ) egyesítéséről. A két cég augusztus elejére készítette el egyszerűsített éves beszámolóját, végleges vagyonmérlegét és vagyonleltárát, amelyek tanúsága szerint a FEBESZ 13 millió veszteséget, ugyanakkor a BEK Zrt. 6 milliós nyereséget könyvelt el a másfél hónappal korábbi záráskor. Szentes korábban azt is elmondta, hogy a cégek egyesítését követően az együttes beszerzések százmilliós megtakarítást eredményeztek a budapesti kórházak számára. A közbeszerzésekért felelős cégek beszámolóját hétfői ülésén az illetékes bizottság tárgyalja.

A Fővárosi Közgyűlés szintén januárban módosította az Önkormányzat fenntartásában lévő egészségügyi intézmények alapító okiratait, azonban a Magyar Államkincstár (MÁK) hiánypótlást írt elő. Ennek értelmében most pontosítani kell többek között a szakágazat szám megjelölését, s törölni az okiratokból a szabad kapacitás kihasználása érdekében végzett tevékenységeket. A MÁK álláspontja szerint ugyanis ezeknek csak az intézmények szervezeti és működési szabályzatában kell szerepelniük.

Az egészségügyi bizottság már június végén tárgyalt arról, hogy a Margit Kórház a jövőben önálló intézményként működjön. Az előterjesztés most ismét szerepel a közgyűlés szerdai napirendjei között, igaz, annak tartalma változhat, mert egyelőre Szentes Tamás még nem nyújtotta be az ehhez kapcsolódó javaslatát. A korábbi anyag az optimális és átlátható betegellátás-szervezéssel indokolja a Margit kórház önállóságát, a szülészeti és sebészeti profilok megerősítésével, új szakmastruktúra kialakításával egy stabil gazdálkodású, megfelelő méretű intézményt hozhatnának létre. Egyes lapértesülések szerint az intézmény önállósodásáról már korábban készült tanulmány, amelyért 4,7 millió forintot fizetett a főváros.

A Péterfy Sándor utcai Kórház Rendelőintézet és Baleseti Központ szervezeti és működési szabályzatának módosításáról már augusztus végi ülésén döntött az egészségügyi bizottság, az előterjesztés a szerdai, rendkívüli közgyűlésen kerül a képviselők elé. A korábban az érintett intézményben tevékenykedő önkormányzati biztos jelentése és intézkedési terve alapján szeptember 1-től új osztály és ügyeleti forgórendszer beállítását tervezik, az eddig négy végtagsebészeti, mozgásszervi osztály helyett öt működne. A Baleseti Központ szakmai önállóságát növelnék, három új igazgató-helyettesi poszt létesül a Péterfyben, míg a Szövetség utcai rehabilitációs és krónikus részlegre intézetvezető főorvost neveznének ki.

Az előterjesztés hangsúlyozza, hogy az átalakulási terveket a kórház vezetése az egészségügyért felelős államtitkársággal már egyeztette.

Egyelőre nem szerepel az előterjesztések sorában a fővárosi kórházak államosításáról szóló, Tarlós István nevével fémjelzett megállapodás-tervezet, amelyet az augusztus 31-i ülés előtt néhány órával vont vissza a főpolgármester. Mivel korábban a fővárosi önkormányzat vezetése elsőként jelezte, hogy állami gondoskodás alá adná a kórházait, sokan értetlenül álltak a városvezető döntése előtt. Információink szerint az közgyűlést megelőző frakcióülésen döntöttek úgy a képviselők, hogy Tarlós mégse írja alá a megállapodást Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkárral.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink