• Ónodi-Szűcs
  • 221 milliárddal több jut egészségügyre 2018-ban

   221 milliárddal több jut egészségügyre 2018-ban

  • Az államtitkárt nem lepte meg az egészségügy lelete

   Az államtitkárt nem lepte meg az egészségügy lelete

  • Az államtitkár is élt az alkalommal

   Az államtitkár is élt az alkalommal

 • kanyaró
  • Egyre súlyosabb a romániai kanyaróhelyzet

   Egyre súlyosabb a romániai kanyaróhelyzet

  • Kanyaró: nő a nyomás Románia felől

   Kanyaró: nő a nyomás Románia felől

  • Kanyaró: egy hét alatt több száz beteg

   Kanyaró: egy hét alatt több száz beteg

 • bérrendezés
  • Nem az IKEA az egészségügy gyilkosa

   Nem az IKEA az egészségügy gyilkosa

  • Éger az ígéretekről, költségvetésekről

   Éger az ígéretekről, költségvetésekről

  • A miniszter elégedett a mentős bérfejlesztéssel

   A miniszter elégedett a mentős bérfejlesztéssel

Gézengúz Szoba nyílt a kecskeméti kórházban

Regionális hírek 2017.06.13 13:36 Forrás: Weborvos
Gézengúz Szoba nyílt a kecskeméti kórházban

Egy egészségügyi alapítvány által kidolgozott ellátási modell került most először kórházi környezetbe.

Ünnepélyes keretek közöttadtzák át ma a Bács-Kiskun Megyei Kórházban kialakított Gézengúz Szobát, ami mostantól az intézmény PIC részlegéről további terápiára és fejlesztésre javasolt koraszülött babák ellátásának helyisége lett. Az új terápiás szobát Dr. Horváth Zsolt, a kórház orvosigazgatója, dr. Mészáros János egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár, Dr. Kelemen Edit főorvos, PIC, koraszülött részleg vezetője, valamit Dr. Schultheisz Judit a Gézengúz Alapítvány alapítója és orvosigazgatója adták át - számolt be róla közleményben a kórház.

A Gézengúz Szoba kialakítása közel másfél éve fogalmazódott meg a kórház PIC részleg (koraszülött részleg) vezetőjének, Dr. Kelemen Edit főorvosnő kezdeményezésére, amely hívó szó az alapítvány részéről azonnali támogatásra talált.

Létrehozása példaértékű, hiszen rendhagyó módon, egy egészségügyi alapítvány által kidolgozott ellátási modell – Gézengúz Modell – került kórházi környezetbe.

Az intézmények egyetértenek abban, hogy a koraszülött babák életében kezdődő családút már a PIC részlegen el tud indulni, hiszen a szülők mielőbbi bevonása az aktív ellátásba meghatározó a kórházi benntartózkodást követő otthoni időszakban. Ezt a holisztikus szemléletű korai intervenciót biztosítja a Gézengúz Szoba is, ahol a babák terápiája és fejlesztése a szülők aktív közreműködésével történik.

A most kialakított terápiás szobában helyet kapott egy nagyméretű kád is, amely alkalmas a picik ellátásában kiemelt szerepet betöltő Neuro-hidroterápia (NHT) biztosítására, valamint több más fejlesztő eszköz között megtalálható a Huple® mozgáskoordináció- és egyensúlyfejlesztő eszköz is. A szobában a Gézengúz Alapítvány módszereit követve szakképzett terapeuta foglalkozik a koraszülöttekkel, aki az Alapítvány által szervezett akkreditált képzéseken sajátította el mind a Huple®-program mind a Neuro-hidroterápia szakmai követelményeit.

Mindkét terápiás program Dr. Schultheisz Judit orvosigazgató és a Gézengúz Alapítvány szakemberei által fejlesztett és évek óta sikerrel alkalmazott és oktatott módszer, amely a koraszülött babák szelíd, fájdalommentes kezelését és fejlesztését valósítja meg.

A koraszülött babák szinte azonnali komplex terápiájára és fejlesztésére nagy szükség van, hiszen az idő előtti születésből adódó idegrendszeri fejlődési hátrányok leküzdésére – az akut ellátás utáni időszakot követően – a megfelelő korai terápia megkezdése adhat nagyobb esélyt.

A Gézengúz Szoba kialakítása csak az első lépése annak a szakmai együttműködésnek, amely az Alapítvány és a Bács-Kiskun Megyei Kórház között kezdődik. Ennek keretében közös kutatások is indulnak, melyek eredményei a koraszülött ellátás és utógondozás további fejlesztését szolgálják majd. A szakmai együttműködés példa lehet, hogy hasonló Gézengúz terápiás szobák alakulhassanak országszerte a PIC részlegek mellett, segítve a koraszülött babák mielőbbi Neuro-hidroterápiájának és fejlesztésének megkezdését a család részvételével a további otthoni életre való felkészítés időszakában -áll a közleményben.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink