• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

   Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

 • EBP
  • Mitől lesz szuper a szuperkórház?

   Mitől lesz szuper a szuperkórház?

  • Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

   Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

  • EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

   EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

 • EESZT
  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

  • EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

   EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

Gyorsdiagnosztika a vérző beteg ágya mellett

Regionális hírek 2015.03.10 14:02 Forrás: Weborvos
Gyorsdiagnosztika a vérző beteg ágya mellett

15 percen belül megkezdődhet a beteg vérzésének célzott csillapítása és az életmentő kezelés.

A véralvadási faktorok korszerű vizsgálatát, és így a vérzéscsillapítás hatékony módjának mielőbbi kiválasztását teszi lehetővé a Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézetben és Baleseti Központban ma átadott két ROTEM készülék. A Test-Vér Egészségpénztár a vérmentes, illetve vértakarékos gyógyítás elősegítése érdekében adományozta a 15 millió forint összértékű eszközöket - számolt be az adományról közleményben az intézmény.

Az egyik készülék a Fiumei úti Baleseti Központ intenzív osztályán segíti az orvosi munkát, ahol 18 ágyon látják el a kritikus állapotú, koponya- és agysérüléssel, többszörös csonttörésekkel beszállított betegeket. A másik ROTEM eszköz a Péterfy Sándor utcai Kórház intenzív osztályán kapott helyet, ahol 17 ágyon a legsúlyosabb állapotú, urológiai, sebészeti, onkológiai és toxikológiai ellátásra szoruló páciensek állapotának stabilizálása történik.

A ROTEM berendezés lehetővé teszi a véralvadási rendellenességek hátterében álló alvadási faktorok gyors – 15 percen belüli – meghatározását közvetlenül a kórházi ágy mellett, így azonnal megkezdhető a beteg vérzésének célzott csillapítása és az életmentő kezelés.

A hagyományos laborvizsgálatokkal ugyanis egy-két napig mindössze „vakon", tapasztalati alapon adhatók az egyébként rendkívül drága készítmények, amelyekből gyakran csak a sokadik válik be. Az új berendezéssel gazdaságosan és hatékonyan alkalmazhatja a kórház a költséges kezeléseket a véralvadási zavarral súlyosbított állapotú betegek mielőbbi felépülése érdekében, így fokozhatók gyógyulásuk esélyei.

A korszerű, párhuzamosan négy mérést lehetővé tevő ROTEM készülékekkel a véralvadás vizsgálata, a vérzéscsillapítás biztosabbá válik, sőt egyes esetekben akár a vérátömlesztést is el lehet kerülni, mivel emberi vérből előállított készítményekkel pótolhatók a hiányzó alvadási faktorok.

Az eszköz a miskolci megyei kórház szolgálatában

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink