• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

   Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Hiánypótló debreceni radiogyógyszer

Regionális hírek 2014.03.25 06:59 Forrás: Debreceni Egyetem

A prosztatarákos betegek túlélését javíthatja egy új PET-CT vizsgálat.

Hazánkban évente átlagosan körülbelül 3600 új prosztatarákos beteget diagnosztizálnak, akik ötéves túlélése 60 százalék alatt van, szemben a nemzetközi 80 százalék körüli túléléssel. Ezt az arányt javíthatja a kolin PET-CT vizsgálat bevezetése, ami a Debreceni Egyetem Nukleáris Medicina Intézet Radiokémiai Központjában végzett többéves előkészítő munka eredményeként vált lehetővé. Az intézet a közelmúltban ugyanis megkapta az engedélyt a szén-11 radioizotóppal jelzett kolin humán diagnosztikai célú gyártására és forgalomba hozatalára - tudatta az egyetem honlapja.

A szakirodalom szerint ez a jelenlegi egyik leghatékonyabb orvosi leképezési módszer a prosztatarák helyi és áttéti kiújulásának keresésére, valamint terápiája követésére. A szén-11 gyors (20 perces félidejű) lebomlása miatt a vizsgálatok csak az előállítás helyén, Debrecenben végezhetők. Az eljárást jelenleg a társadalombiztosítás még nem finanszírozza, térítés ellenében vehető igénybe – tájékoztatott Varga József egyetemi docens, a Debreceni Egyetem Nukleáris Medicina Intézetének vezetője.

Az utóbbi évtizedben elterjedt hibrid PET-CT eljárás (pozitronkibocsátáson alapuló anyagcsere- és röntgensugár-elnyelést mutató szerkezeti képek kombinálása) a legeredményesebb orvosi leképező vizsgálatnak bizonyult a daganatos betegségek kimutatására és követésére. Debrecenben 20 éve végeznek PET vizsgálatokat.

A Nukleáris Medicina Intézet Radiokémiai Központja a pozitronsugárzó izotópokkal jelzett radiofarmakonok legnagyobb hazai előállítója, mely az utóbbi négy évben évi 8-10 ezer hazai és külföldi humán PET vizsgálathoz biztosított radiogyógyszert: nagyrészt fluor-18-cal jelzett FDG-t (cukorszármazékot), kis számban szén-11-gyel jelzett metionint (aminosavat). Az új radiofarmakon hiánypótló szerepű, mert az általánosan elterjedt FDG PET vizsgálat egyes daganatfajták, például a prosztatarák és áttétei kimutatására kevéssé alkalmas.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink