• Ónodi-Szűcs
  • Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

   Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

 • EBP
  • Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

   Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

  • Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

   Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

  • Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

   Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

 • EESZT
  • EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

   EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

  • EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

   EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

Hibrid laboratóriummal bővülhet a debreceni klinika

Regionális hírek 2017.12.22 11:06 Forrás: Unideb.hu
Hibrid laboratóriummal bővülhet a debreceni klinika

Évente csaknem ezer nyitott szívműtétet és négy-ötezer szívkatéteres beavatkozást végeznek a klinikán.

Modernebb műtők, megújuló kardiológiai járóbeteg ellátás – Csanádi Zoltán professzor határozott a tervek megvalósításában a Debreceni Egyetem Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika élén. Az új igazgató novemberben vette át a klinika irányítását Édes István professzortól.

A Debreceni Egyetem Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikáján évente csaknem ezer nyitott szívműtétet és négy-ötezer szívkatéteres beavatkozást végeznek. Az intézet a régióban élő több, mint kétmillió lakos ellátásáért felel. Egy év alatt 40 ezer járóbetegről és 10 ezer fekvőbetegről gondoskodnak. Csanádi Zoltán, az intézmény november 1-én kinevezett új igazgatója, a hagyományokra építve szeretne a jövőben új lendületet adni a klinikának.

A professzor rövid távú tervei között szerepel a kardiológiai járóbeteg ellátás feltétételeinek javítása, amit a Kenézy Gyula Egyetemi Kórházzal való harmonizáció útján lát megvalósíthatónak. Ennek keretében többek között új profilokkal bővülne a kardiológiai ambulancia: egyebek mellett onko-, sport és terhességi kardiológia, valamint az új katéteres eljárások számára strukturális szívbetegségek ambulanciát hoznának létre. A professzor szerint a nyitott szívműtétek mellett a katéteres kardiológiai beavatkozások lehetnek a klinika húzóágazatai.

- Az ilyen beavatkozásoknál legtöbbször több szakma képviselőinek-kardiológus, szívsebész, aneszteziológus- együttes jelenlétére is szükség van. Az ilyen komplex eljárások ideális helyszíne a hibrid laboratórium, amivel a jövőben bővülhet a klinika. Egy ilyen speciális laboratórium külön-külön is képes biztosítani az összes feltételt, ami akár egy nyitott szívműtéthez, akár egy bonyolult katéteres beavatkozáshoz szükséges, vagy ahhoz, hogy a szívsebészek és a kardiológusok egy időben végezzenek valamilyen beavatkozást ugyanazon betegen – számolt be az egyik tervezett bővítésről az igazgató.

A professzor elődjéhez, a klinikát 23 éven át vezető Édes Istvánhoz hasonlóan, nagy hangsúlyt fektet arra, hogy betegek a legkorszerűbb ellátásban részesüljenek. Ennek egyik első megvalósult eleme a megújult klinikai szívelektrofiziológiai labor, ahol az orvosok számos szívritmuszavart képesek katéteres beavatkozással gyógyítani. Az új labort olyan modern műszerekkel szerelték fel, amelyek lehetősé teszik a szív legösszetettebb ritmuszavarainak komplex 3 dimenziós feltérképezését is, amit a célzott terápia követ, szintén katéteres úton.

A kardiológia és a szívsebészet területén egyaránt meghatározó a debreceni intézmény, eredményei pedig nemzetközi összehasonlításban is megállják a helyüket. Az alkalmazott legújabb innovatív eljárások közül többet az elsők között itt alkalmaztak Magyarországon. - Ilyen volt idén júliusban a nemzetközi team által végrehajtott első hazai ballonos tüdőverőér tágítás, valamint december első hetében elvégeztük a századik TAVI-eljárást, ami az egyik legjelentősebb innováció a szívbetegek kezelésében az utóbbi években – sorolta az év jelentős orvosi sikereit Csanádi Zoltán.

A klinikán 2013 óta elérhető speciális TAVI-beavatkozást eleinte saját finanszírozásban végezték, a finanszírozást a vidéki intézmények közül elsőként kapta meg a Debreceni Egyetem Klinikai Központja. A TAVI-eljárás lényege, hogy aorta-műbillentyűt katéteren keresztül ültetnek be, ez kardiológusok és szívsebészek szoros együttműködésével valósul meg. A módszer gyakran az egyedüli lehetőséget jelenti a zömmel idős betegek életminőségének és életkilátásainak javítására, mivel esetükben a nyitott szívműtétek kockázata vállalhatatlanul magas lehet. - Az év jelentős eredménye, hogy most már a biztosító is támogatja ezeket a beavatkozásokat nálunk, jelenleg évente 33-at. Reméljük ez tovább növelhető, mivel igény bőven van rá - mondta a szakember.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink