• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

   Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

 • EBP
  • Mitől lesz szuper a szuperkórház?

   Mitől lesz szuper a szuperkórház?

  • Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

   Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

  • EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

   EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

 • EESZT
  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

  • EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

   EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

Januárban munkához látnak a Völgységi Érvédők

Regionális hírek 2017.11.09 07:08 Forrás: Weborvos
Januárban munkához látnak a Völgységi Érvédők

A betegek és a szakorvosok a korábbinál is szorosabban működnek majd együtt az egészségmegőrzésben.

Magyarországon a szív- és érrendszeri megbetegedések okozta halálozás az egyik vezető halálok, az összhalálozás több mint 49 százalékát teszi ki. A betegek életminőségének és életkilátásainak javítása érdekében, a Magyar Kardiológusok Társaságának ajánlásával úttörő kezdeményezés indul a Bonyhádi kistérségben.

A „Völgységi Érvédők" elnevezésű prevenciós program 2018 januárjában indul a Bonyhádi Kórház és Rendelőintézet Egészségfejlesztési Irodája és Bonyhád Város Önkormányzatának együttműködésében, az MSD Pharma Kft. szakmai támogatásával.

A programban résztvevő szakemberek különös figyelmet fordítanak a szív- és érrendszeri betegek rehabilitációjára, valamint az úgynevezett „rejtőzködő betegek" bevonására az ellátásba.

„A célunk az, hogy minimálisra csökkentsük azoknak a szív- és érrendszeri betegséggel élőknek a számát a térségben, akik nem vesznek részt megfelelő szakorvosi ellátásban" – mondta el Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, országgyűlési képviselő- a program társadalmi védnöke. „A Völgységi Érvédők program olyan úttörő kezdeményezés, amelyben a betegek és a szakorvosok a korábbinál is szorosabban működnek majd együtt az emberek egészségének megőrzése érdekében" – tette hozzá. A betegek aktív szerepvállalása saját felépülésükben nélkülözhetetlen, magas kockázatot vállal az, aki nem vesz részt a megfelelő szakorvosi ellátásban.

A programban résztvevő háziorvosok, szakorvosok, gyógyszerészek feladata ezért az, hogy a szokásosnál gyakrabban felügyeljék és támogassák a rehabilitációt, a betegekhez hatékonyan elérő csatornákon informálják a pácienseket a gyógyuláshoz vezető lépésekről, valamint elirányítsák őket a helyi Egészségfejlesztési Irodába, ahol – többek között – egészséges életmód és táplálkozási szaktanácsadáson, mentálhigiénés foglalkozásokon, betegklubokon vehetnek részt.

„Magyarországon évente több mint tizenötezer[1] infarktus és közel negyvenezer stroke[2] megbetegedést regisztrálnak. A betegek felépülése szakorvosi odafigyelést és tudatos életmódváltást igényel. Ezért is tartjuk különösen fontosnak, hogy az ehhez hasonló kezdeményezések segítségével minél több érintettet vonjunk be a megfelelő gondozásba. "- mondta el Dr. Bősze Tibor, a program szakmai koordinátora.

Hazánkban jelenleg összesen 61 Egészségfejlesztési Iroda működik, ebből 38 található hátrányos helyzetű területeken. A népegészségügyi szervezetrendszer egyik alapját képező irodák létrehozásának egyik alapvető célja a szív-érrendszeri és daganatos megbetegedések prevenciójának támogatása, a korai és elkerülhető halálozás csökkentése, az egészséges életmódot befolyásoló szokások, attitűdök javítása.

1. Jánosi András - A szívinfarktus miatt kezelt betegek ellátásának és prognózisának fontosabb adatai – nemzeti szívinfarktus regiszter 2015; Cardiologia Hungarica 2016; 46: 70–75
2. Az agyérbetegségek epidemiológiája Magyarországon az ezredfordulót követően, Vokó Zoltán, Széles György et al. LAM, 2008;18(1):31–38.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink