• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

  • 8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

   8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Kamasz-tanya – a sérült fiatalok menedéke

Regionális hírek 2006.02.13 00:00 Forrás: Weborvos Szerző: Simon Cs. József

Pénz hiányában átszervezik a szolnoki Kamasz-tanya fogyatékos gyermekek számára szervezett programjait.

Lesz-e rá pénz idén?
A szolnoki Kamasz-tanya Gyermek és Ifjúsági Egyesület 11 éve működtet hátrányos helyzetű gyermekek és fiatalok részére megelőzésen alapuló reszocializációs, képességfejlesztő és felzárkóztató szolgáltatási rendszert, annak érdekében, hogy a fiatalok mintákat kapjanak, és életesélyeik növekedjenek. Az egyesület által a Széchenyi lakótelepen – az önkormányzattól kapott szuterénban – szervezett klubfoglalkozások egyéniek és csoportosak.


A klub programjai rendkívül sokrétűek – mondja Tóth Ferencné Erika klubalapító-vezető. Tavaly januártól októberig például egészségügyi felvilágosító-, ifjúsági szabadidős-, kulturális-, felzárkóztató és fejlesztő-, tehetséggondozó programokat, illetve az értelmi és mozgássérült gyermekeknek külön programokat szerveztek. Az utóbbiak 5-29 éves gyerekek, illetve fiatalok, akik számára délelőtti ellátást, felügyeletet is szerveznek.


Az egészségügyi felvilágosító és bűnmegelőzési program célja, hogy bővítse a gyermekek mentálhigiénés és egészségügyi alapismereteit, felvilágosítsa őket a drog, alkohol és egyéb szenvedélybetegségek kockázatairól. Egyéni és kiscsoportos irányított beszélgetést szerveznek az életvezetési, valamint egészségügyi problémák megoldásához. Öt alkalommal szerveztek ingyenes szabadtéri előadást a gyerekekre leselkedő veszélyekről, a drog pusztító hatásáról, az AIDS-betegség lényegéről a lakótelepen élő fiatalok részére figyelemfelhívó jelleggel.


Az egyesület két éve külön programot indított az értelmi - és mozgássérült gyermekek számára. A közösségbe illeszkedésük, alkalmazkodásuk, lelki-érzelmi stabilitásuk erősítése, a szülők közösségi önszerveződésének elősegítése volt a cél, illetve az ép és sérült gyermekek, fiatalok kapcsolatának erősítése. Támogatás hiányában a programot tavaly csupán egy alkalommal tudták megtartani, ezért átszervezik. Az egészségügyi szakember és gyógypedagógus segítségével lebonyolított programokat élő farm környezetben szervezik, ahol őshonos magyar állatokkal lehet ismerkedni, és felügyelet melletti gyógylovaglásra is lehetőség van, ami jótékonyan hat a sérült gyerekek fejlődésére.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink