• Ónodi-Szűcs
  • Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

   Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

 • EBP
  • Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

   Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

  • Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

   Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

  • Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

   Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

 • EESZT
  • EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

   EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

  • EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

   EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

Képalkotó diagnosztikai központ Kaposváron

Regionális hírek 2014.03.26 15:36 Forrás: MTI

Évi kétezer vizsgálatra kérnek finanszírozást az egészségbiztosítótól.

Az állam tud jó tulajdonos lenni, végig tud vinni egy olyan beruházást, amely "a 21. század technológiáját hozza el ide, Kaposvárra" - hangsúlyozta Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára a PET (pozitron emissziós tomográfia) Centrum ünnepélyes avatásán. Az államtitkár irigylésre méltónak nevezte, hogy az országban egyedülálló berendezéseket működtető beruházásnak nemcsak a gyógyításban, hanem az egyetem kutatásaiban és a tanításban is fontos szerepe lesz, hiszen remények szerint itt fogják képezni azokat a szakembereket, akik ezt a technikát működtetni fogják.

A Kaposvári Egyetem onkoradiológiai és diagnosztikai intézetének tudásbázisára épülő PET-berendezéseket genetikai, molekuláris biológiai, szerves kémiai, ideggyógyászati, sugárbiológiai, szív- és érrendszeri kutatásokban használják. A háromdimenziós képekkel szervi, szöveti jellemzőket jelenítenek meg, így jóval az anatómiai elváltozások előtt képesek jelezni a betegséget.

Gelencsér Attila (Fidesz-KDNP), a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke, Kaposvár országgyűlési képviselője a központ avatóünnepségén felidézte, hogy 2010-től máig milyen nagy utat jártak be az egészségügyi szolgáltatások fejlesztése terén, és ehhez "sorvezetőként" a Semmelweis-terv szolgált.

A betegséggel szembesülők esetében a gyógyítás feltételeinek, körülményeinek fontosságát hangsúlyozva úgy fogalmazott: "nem az ágylábakat számoltuk, pláne nem a széfeket, hanem sokkal inkább a beteg ember és az egészség került a Semmelweis-terv fókuszába".

Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere köszöntőjében felidézte, hogy miként épült, bővült az egyetem, majd a PET Centrum megvalósításával kapcsolatosan köszönetet mondott Repa Imre professzornak, az egyetem rektorhelyettesének azért, hogy "volt bátorsága kitalálni valamit (...), aztán ezt megvalósítani". A polgármester annak a meggyőződésének adott hangot, hogy ez a létesítmény nemcsak a kaposváriakat, a térséget, hanem az egész országot szolgálja majd.


Szita Károly fideszes polgármester, (b) Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infrastruktúráért felelős államtitkára (k) és Gelencsér Attila, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke (j) a nemzetiszínű szalag átvágásával ünnepélyesen átadják a Kaposvári Egyetem Humán Egészségügyi és Kutató Imaging Centrumot. MTI Fotók: Varga György

Szávai Ferenc, a Kaposvári Egyetem rektora az új centrummal kapcsolatosan az innováció és a szakmai fejlődés fontosságát hangsúlyozta. Azt mondta, egy olyan csúcstechnológiához juthattak hozzá, aminek nemcsak a gyógyításban, a magas színvonalú egészségügyi szolgáltatásban lesz fontos szerepe, de nemzetközi kutatásokban való részvételt is lehetővé tesz.

A Kaposvári Egyetem - többségi tulajdonosként - 2011-ben hozta létre a Medicopus Kft.-t, közösen a Magyar Fejlesztési Bankkal. Utóbbinak 44,6 százalékos részesedése van a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. Igazgatóságának tulajdonosi hozzájárulásával épülő PET Centrumot működtető társaságban. A 3 milliárd forintos beruházáshoz 2,2 milliárd forint hitelt az MFB biztosított. Az eszközök, berendezések értéke meghaladja a 2 milliárd forintot.

Dale Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója (b), Vermes Zoltán, a Siemens regionális business managere (k) és Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár (j) a Biograph mMR berendezés (MR-PETmágneses rezonancia) mellett.  

A kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórházzal szorosan együttműködő, betegeket júniustól fogadó PET Centrum az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól kezdetben évi kétezer vizsgálatra kér finanszírozást.

A fizetős ellátásra és a külföldi betegek fogadására is nyitott egészségügyi központ mintegy félszáz embernek ad munkát.

Az 1600 négyzetméter hasznos alapterületű, háromszintes központban vizsgálati és kutató tevékenységet is végeznek majd, így a betegellátáson túl a humán és az állattudományi területen dolgozó kutatóknak is lehetőségük nyílik a csúcstechnológia kihasználására.
Magyarországon ez a fajta diagnosztikai rendszer immár öt helyen működik. A három, magántulajdonban lévő mellett a kecskeméti után a Kaposvári Egyetem Humán Egészségügyi és Kutató Imaging Centruma, azaz a PET Centrum a második, amelyik állami tulajdonú.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink