• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

  • 8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

   8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Köszöntötték Dr. Madácsy László diabetológust

Regionális hírek 2017.10.03 11:29 Forrás: Semmelweis Egyetem
Köszöntötték Dr. Madácsy László diabetológust

Tudományos előadásokkal és személyes méltatásokkal köszöntötték Dr. Madácsy László nyugalmazott egyetemi tanárt.

Tudományos előadásokkal és személyes méltatásokkal köszöntötték az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán Dr. Madácsy László nyugalmazott egyetemi tanárt, az MTA doktorát. Egy család számára mindig öröm születésnapot ünnepelni, ezen az alkalmon pedig nemcsak Dr. Madácsy László rokonai, hanem a klinikai, diabetológus „családja" is tiszteleg a professzor elmúlt 80 éve előtt – idézte Dr. Szabó Attila, az I. Sz. Gyermekgyógyászati klinika igazgatójának szavait az egyetem honlapja tudósításában.

Dr. Tulassay Tivadar rector emeritus köszöntőjében szólt az idő megfoghatatlanságáról, és elmondta, hogy ő maga mintegy 30 esztendőt követett végig Madácsy professzor 80 évéből. Ismertette az ünnepelt életének fontosabb mérföldköveit, kitérve rá, hogy a professzor nagyműveltségű polgári családból származik, édesapja irodalomtörténész, műfordító, egyetemi tanár volt. Az irodalmi környezet ellenére Dr. Madácsy László az orvosi egyetemet választotta, Szegeden végzett 1961-ben, majd az ország vezető intézményeiben tevékenykedett gyermekgyógyászként.

Érdeklődése a diabétesz irányába fordult, a 60-as évek második felében nagy szerepe volt abban, hogy elindult és megszerveződött a vidéki cukorbetegellátás – emelte ki Dr. Tulassay Tivadar. 1991-ben került az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikára, közvetlenül akkor lettek munkatársak – tette hozzá. Dr. Madácsy László tudományos és orvosi munkáját számos kitüntetéssel ismerték el, máig nemzetközi szervezetek kérik ki véleményét. A rector emeritus szelíd, csendes, visszafogott emberként írta le az ünnepeltet, aki sosem akart átgázolni másokon a saját sikerei érdekében. Szerinte a 80. év a számvetés ideje is, ezért azt kérte Dr. Madácsy Lászlótól, hogy a tükörbe nézve gondoljon mindarra a tudásra és értékrendre, amit a környezetének adott.

A születésnapi tudományos ülésen a klinika diabetológus munkatársai tartottak előadásokat. Dr. Körner Anna egyetemi docens szólt a Magyar Diabetológus Társaság Gyermekdiabétesz Szekciójának megalapításáról, aminek 1986-2000-ig Dr. Madácsy László volt az elnöke, aki többek között az International Study Group of Diabetes in Children (az International Society for Pediatric and Adolescent Diabetes – ISPAD elődjének) vezetőségi tagja is volt. Megemlítette még többek között a Magyar Gyermekorvosok Társasága (Bókay János emlékérem, Schöpf-Mérei emlékérem) és a Magyar Diabetes Társaság (Hetényi Géza-pályadíj és emlékérem, Pro Diabetologia Díj) által adományozott díjakat hozzátéve, hogy a professzort 2010-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével tüntették ki.

Dr. Luczay Andrea adjunktus a gyermekdiabetológiai innovációról beszélt, ismertetve az inzulinpumpák és szenzorok típusait. Utóbbiakról többek között elmondta, hogy ma már lehetőség van a vércukorszint figyelemmel kísérésére mobiltelefonos alkalmazással is, amely képes riasztást küldeni vészhelyzet esetén. Mint felidézte, az első CGMS inzulinpumpát 2002-ben hozta a klinikára Dr. Madácsy László. Az eszköz nemcsak az inzulinszint méréséhez használható, hanem például a vesetranszplantáltaknál, valamint az intenzív osztályon is figyelik vele a betegeket.

Dr. Tóth-Heyn Péter, a klinika igazgatóhelyettese az európai és nemzeti diabétesz társaságok együttműködésével a cukorbeteg gyerekek ellátásának fejlesztését célzó ún. SWEET projekt hazai eredményeit ismertette nemzetközi összehasonlításban. Szólt róla többek között, hogy a klinika – amely országos szinten a cukorbeteg gyermekek ellátásának legfőbb centruma – gondozási eredményei nem maradnak el az európai élmezőnytől, sőt, kifejezetten alacsony az elhízás előfordulása a gondozottak körében.

A köszöntéseket fogadva Dr. Madácsy László humoros aforizmákat olvasott fel a 80 éves korról, például egy amerikai mondást, miszerint ilyenkorra az ember már mindent tud, de nem emlékszik semmire. Köszönetet mondott az előadásokért és köszöntésekért, és viszont kívánta a felszólalók számára valamennyi elhangzott jókívánságot. (Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem)

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink