• Ónodi-Szűcs
  • Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

   Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

 • EBP
  • Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

   Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

  • Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

   Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

  • Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

   Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

 • EESZT
  • EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

   EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

  • EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

   EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

Közelebb az allergia oki kezeléséhez

Regionális hírek 2018.01.03 13:46 Forrás: Semmelweis Egyetem
Közelebb az allergia oki kezeléséhez

Az allergiás betegségek kialakulásának egy alapvető immunológia mechanizmusát írta le a magyar kutató.

Az allergiás betegségek kialakulásának egy alapvető immunológia mechanizmusát írta le Dr. Komlósi Zsolt, a Pulmonológiai Klinika adjunktusa. A svájci együttműködéssel folytatott kutatás eredményeit a szakma egyik vezető lapjában, a Journal of Allergy and Clinical Immunologyban publikálta a közelmúltban. A közleménynek egyaránt ő az első, valamint a levelező szerzője - adta hírül az intézmény honlapja.

Dr. Komlósi Zsolt az Európai Tüdőgyógyász Társaság egyéves ösztöndíjával ment ki először a svájci Davosba 2010-ben, az ottani asztmakutatással foglalkozó intézetbe (SIAF), mellyel a mai napig is együttműködik. Itt kezdett foglalkozni az allergiás asztma betegség immunológiai alapjaival. Mivel az allergia egyik alapvető mechanizmusa az immunreguláció hiánya, ezért rendkívül fontos a betegség megértése szempontjából ezen immunológiai folyamat minden építőkockáját megismerni.

A 2010-ben indult munkájuk középpontjában a később innate limfoid sejteknek elnevezett sejtek kutatása állt, melyek kis számban fordulnak elő az emberi szervezetben, a keringő vérben és a nyirokszervekben, és sokáig ismeretlenek voltak a kutatók előtt. Dr. Komlósi Zsolt és munkatársai alapkutatásuk során elsőként foglalkoztak az innate limfoid sejtek és a B-sejtek kölcsönhatásának vizsgálatával, és in vitro megfigyelték, hogy a hármas típusú innate limfoid sejtek támogatják a B-sejtek túlélését és szaporodását. Azt találták, hogy ezek az innate limfoid sejtek segítik a tranzicionális, regulációs B-sejtek kialakulását a szervezetben, melyeknek fontos szerepük van a megfelelő immunreguláció biztosításában.

A folyamat in vivo jelentőségét betegségmodellek segítségével is bizonyították. Allergiás betegek nyirokszerveiben és allergiás asztmás betegek keringő vérében kevesebb a hármas típusú innate limfoid sejt, és ezzel párhuzamosan kevesebb regulációs B-sejt van, vagyis az in vitro megfigyelt jelenség az élő szervezetben is megvalósul. „Allergiában a regulációs B-sejtek szerepe eddig kevéssé volt ismert. Mi ennek a sejtféleségnek az eredetét kíséreltük meg feltárni, és azt találtuk, hogy egy újonnan felfedezett sejttípus, a hármas típusú innate limfoid sejt segíti ezen sejtek kifejlődését az élő szervezetben. Ez a regulációs B-sejt–indukciós mechanizmus nem működik megfelelően allergiás betegségekben, például allergiás asztmában" – összegezte az eredményeket a kutató.

Az alapvető immunológiai mechanizmus leírásának jelentőségét aláhúzza, hogy az immunterápia forró téma jelenleg az allergia oki kezelésében, és bár pollenallergiában egyelőre nem működik jól, rovarméreg-allergiákban kitűnő eredmények érhetők el. A sikeres immunterápia a regulációs B sejtek számának növekedésével jár együtt.

Emellett Dr. Komlósi Zsolt szerint a B-sejtek és az innate limfoid sejtek kölcsönhatásának más betegségekben is fontos szerepe lehet. Jelenleg a hemopoetikus őssejttranszplantáción átesett betegeket érintő GVHD-ban (graft versus host betegség) vizsgálják a szerepét. Továbbiak a teljes cikkben

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink