• Ónodi-Szűcs
  • 2021-ben plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ben plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

   Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

 • EBP
  • 2021-ben plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ben plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Megújul az országos pulmonológiai intézet

   Megújul az országos pulmonológiai intézet

  • Mitől lesz szuper a szuperkórház?

   Mitől lesz szuper a szuperkórház?

 • EESZT
  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

  • EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

   EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

Magyarországon is lehet versenyképes a kutatás

Regionális hírek 2016.03.22 15:12 Forrás: MTI
Magyarországon is lehet versenyképes a kutatás

Bővíti kutatás-fejlesztési együttműködését a PTE, a pécsi önkormányzat és a Richter.

A kutatás-fejlesztési együttműködés megújításáról és bővítéséről írt alá megállapodást a Pécsi Tudományegyetem (PTE), a baranyai megyeszékhely önkormányzata és a Richter Gedeon Nyrt. kedden Pécsett. Bódis József, a PTE rektora az aláírás előtt tartott sajtótájékoztatón felidézte, hogy 2010 óta működik együtt az egyetem és a cég, és az eddigi közös munkát igen biztatónak nevezte.

Az elmúlt években elsősorban a társadalom széles rétegeit érintő, testi és szellemi leépüléssel járó betegségek lehetséges ellenszereit, és azok hatásait vizsgálták a PTE és a Richter szakemberei - olvasható az eseményen kiosztott írásos összegzésben.

A rektor kiemelte, hogy az együttműködés keretében a Pécs melletti Kővágószőlősön 2014-ben újonnan alapított Grastyán Endre Kutató Központban - amelyet a magasabb rendű agyműködés vizsgálatára hoztak létre - nemzetközi szinten is egyedülálló kutatások zajlanak.

Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója hangsúlyozta, társaságuk Magyarországon, illetve a régióban évente több mint 40 milliárd forintot költ kutatás-fejlesztésre. Szerinte az együttműködés bizonyítja, hogy Magyarországon is lehet versenyképes kutatást folytatni, hozzájárulva ezzel a tehetséges kutatók itthon tartásához. Az MTI kérdésére válaszolva elmondta, évente több tíz- és százmillió forint közöttire tehető annak a támogatásnak a mértéke, amelyet a Richter a PTE számára biztosít.

Páva Zsolt (Fidesz-KDNP), Pécs polgármestere Magyarország egyik legsikeresebb vállalkozásának nevezte a Richtert, amely kiemelkedő módon képviseli a magyar tudományt. Hozzátette, a baranyai megyeszékhely számára minden olyan kezdeményezés és program támogatásra érdemes, amely munkahelyek teremtését, vagy a városban felhalmozódó tudás helyben tartását, illetve annak a piacokra való kijutását célozza.

Hernádi István, a PTE Kísérletes Állattani és Neurobiológiai Tanszékének docense az MTI-nek elmondta, részben akadémiai, részben alkalmazott gyógyszerkutatás keretében vizsgálják az idegrendszeri leépüléssel, memóriavesztéssel járó betegségeket (Alzheimer-kór, Parkinson-kór, skizofrénia). Hozzátette, mintegy tizenöt szakemberből álló kutatócsoportjuk a sejten belüli szinttől a főemlősökkel végzett kísérleteken át egészen az emberi magatartás kutatásáig bezárólag végez vizsgálatokat.

A demencia súlyos népegészségügyi probléma, Európában mintegy hétmillió, Magyarországon 160 ezer embert érint. Becslések szerint 2050-re világviszonylatban több mint 100 millió demens beteggel kell számolni.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink