• Ónodi-Szűcs
  • Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

   Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

 • EBP
  • Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

   Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

  • Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

   Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

  • Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

   Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

 • EESZT
  • EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

   EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

  • EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

   EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

Miniszteri vizit a Péterfyben

Regionális hírek 2007.08.24 00:00 Forrás: MTI

A Fidesz szerint, ha az orvosok úgy vizitelnének, mint Horváth Ágnes, akkor a betegeknek kevés esélyük lenne a gyógyulásra.

Péterfy Sándor utcai Kórház
A 137 magyarországi kórház fele rendben gazdálkodik, negyedénél azonban anyagi problémák vannak - mondta az egészségügyi miniszter pénteken a fővárosi Péterfy Sándor utcai kórházban. Horváth Ágnes a kórházban tartott kormányszóvivői tájékoztatón közölte: a kórházi adósságállomány 80 százalékát 25-30 kórház halmozta fel. Kovács Attila, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára kedden Békéscsabán az egészségügyi intézmények összesen 50 milliárd forintos adósságáról beszélt.

A kórházak gazdálkodásáról szólva a szakminiszter a Péterfy Sándor utcai kórházban elmondta: az intézmények pénzügyi szempontból három kategóriába sorolhatók. Van olyan kórház, ahol pozitív a pénzügyi mérleg, van olyan fekvőbeteg-intézmény, ahol közepes mértékű a pénzügyi kockázat, és vannak olyan kórházak, ahol súlyos anyagi gondok vannak.

Kérdésre válaszolva Horváth Ágnes közölte: az Egészségbiztosítási Alap maradványából fognak segíteni a rossz anyagi helyzetben lévő kórházaknak, azonban - mint hangsúlyozta - ez nem jelent adósságkonszolidációt. Hozzátette: a fenntartók, döntő többségükben az önkormányzatok felelőssége, hogy az intézményeket rábírják a helyes gazdálkodásra.

A június közepén elindított úgynevezett Nagyvizit tapasztalatairól beszámolva a tárcavezető elmondta: eddig 40 intézményt kerestek fel országszerte, ezek többségénél jó tapasztalatokat szereztek. A Nagyvizit célja, hogy a miniszter, az államtitkár és a tárca szakemberei személyesen tájékozódjanak a kórházakról; elsősorban az intézmények gazdálkodását, működését, higiénés viszonyait, a várólisták meglétét, átláthatóságát tanulmányozták.

Horváth Ágnes egyik szomorú tapasztalatáról beszámolva elmondta: volt olyan intézmény, ahol a vezetőség nem tudta megmondani, hogy mennyi a kórház bevétele és kiadása. "Azt gondolom, hogy 2007-ben elfogadhatatlan, hogy egy intézmény úgy működjön, hogy nincs tisztában a vezetés az alapvető számokkal, sem a bevétellel, sem a kiadással" - jelentette ki a miniszter.

A tapasztalatokról elmondta továbbá, hogy az intézményekben nehezen indulnak el az átalakítások, hosszúra nyúlik a döntéshozatali idő.

Budaházy Emil, a Péterfy Sándor utcai Kórház és Rendelőintézet főigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: az 1632 embert foglalkoztató intézménynek nincsenek tartozásai. Beszámolt arról: a Fővárosi Közgyűlés augusztus 31-én dönt arról, hogy összevonják az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézetet (OBSI) a Péterfyvel, amely elsősorban a gazdasági, műszaki adminisztrációt érinti, továbbá a jelenleg mindkét helyen működő traumatológiai ellátás az OBSI-hoz kerül.

A Fidesz szerint ha a magyar orvosok úgy vizitelnének, mint ahogy azt Horváth Ágnes tette a mai napon, a betegeknek kevés esélye lenne a gyógyulásra - mondta a párt szóvivője pénteki sajtótájékoztatóján, reagálva az egészségügyi miniszternek a kórházak gazdálkodását értékelő ki jelentéseire.

"Horváth Ágnes ma ismét rendkívül cinikus, mondhatni egészen arcátlan módon, ismételten nem nézett szembe azzal a pusztítással és káosszal, amit a magyar egészségügyben a kormányzat ámokfutása okozott" - fogalmazott Szijjártó Péter.
Emlékeztetett: a miniszter az önkormányzatok és az intézmények felelősségéről beszélt. Az ellenzéki politikus szerint, a miniszternek akkor lesz joga bárkinek a felelősségéről beszélni, ha a kormány visszaadja az egészségügynek az onnan kormányzati pénzbehajtással kivont 250 milliárd forintot, akkor lesz joga bárkinek a felelősségéről beszélni, ha nem tartanak létbizonytalanságban több ezer orvost, ápolót és más egészségügyi dolgozókat, akkor lesz joga bárkinek a felelősségéről beszélni, ha a kormány visszavonja azokat az intézkedéseket, amelyek káoszhoz, zűrzavarhoz, átláthatatlansághoz vezettek az ágazatban.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink