• influenza
  • Influenza még van, de járvány már nincs

   Influenza még van, de járvány már nincs

  • Újabb kórházakban sincs már látogatási tilalom

   Újabb kórházakban sincs már látogatási tilalom

  • Lecsengőben az influenza-járvány az országban

   Lecsengőben az influenza-járvány az országban

 • Zombor-csomag
  • A munka, ne a segély emeljen fel

   A munka, ne a segély emeljen fel

  • Nem lesz kórházbezárás, csak átalakítás

   Nem lesz kórházbezárás, csak átalakítás

  • Zombor: április 1-től új munkarend a kórházakban

   Zombor: április 1-től új munkarend a kórházakban

 • ebola
  • Háromnapos zárlat az ebola miatt

   Háromnapos zárlat az ebola miatt

  • A gyerekekre veszélyesebb az ebola

   A gyerekekre veszélyesebb az ebola

  • Augusztusra vége lehet az ebolajárványnak

   Augusztusra vége lehet az ebolajárványnak

Miskolcon átadták a szűrőcentrumot

Regionális hírek 2007.07.16 01:00 Forrás: Weborvos Szerző: spitz.

A miniszterelnök és a szakminiszter adta át hétfőn az európai uniós támogatással megvalósult Térségi Diagnosztikai Szűrőcentrumot.

A megelőzést előtérbe helyező központot a Semmelweis Kórház régi krónikus belgyógyászati épületének átalakításával és bővítetésével valósították meg, a Humánerőforrás Operatív Program keretében Egészségügyi Infrastruktúra fejlesztése az elmaradott régiókban komponens támogatásával. A projekt teljes költségvetése csaknem kétmilliárd forint volt, melyből 150 milliót a fenntartó városi önkormányzat biztosított. A megújult épület ugyan az idén áprilisban megnyitotta kapuit, a hivatalos átadást ma délután tartották.

A politikai hangvételű, ellenző bekiabálásoktól sem mentes ünnepségen dr. Koleszár Lajos, a kórház főigazgató főorvosa az épület múltjára, az évtizedek során változott számos profiljára utalva a jelenlegi beruházás, azaz a számos szűrővizsgálatnak otthont adó centrum jelentőségét hangsúlyozta, kiemelve, hogy nyolcezer ember hal meg ma Magyarországon tüdőrákban, s mindössze kétezer embert tudnak a szűréseken kiemelni a szakemberek.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök „a tervezés és a bátor cselekvés" példájaként utalt a Semmelweis Kórházra, mely a mára gondolva a gyermekeink, illetve szüleink, nagyszüleink sorsát is szem előtt tartotta, „hiszen számukra a legfontosabb az, hogy idejében jöjjön a segítség".

– Sokszor kérdezik, hogy mi a reform. Azt tudom önöknek mondani, hogy az a reform, amikor az ember képes befektetni a holnapba, az a reform, hogy beruházásokkal és fejlesztésekkel, eddigi

szokásaink megváltoztatásával létrehozunk egy új minőségű világot. A reform során a gyógyításról egyre inkább áthelyeződik a súlypont a megelőzésre. A kórházból a szakrendelésre vagy éppen a járóbeteg-ellátásra vagy a háziorvosi szolgáltatásokra. Minél közelebb vinni a megelőzést és a gyógyulást a hétköznapokhoz, a családokhoz, egyre több lehetőséget teremteni az alapellátásban és a szakellátásban – mondta a miniszterelnök.

Káli Sándor, Miskolc polgármestere a kórház dolgozóinak támogatásával a városban indult nagyszabású programra utalt beszédében, mellyel a prevencióra helyezik a hangsúlyt a szakemberek. Több alkalommal, a város különböző pontján, intézményében várták hétvégenként a miskolciakat a szűrővizsgálatokra. S mint utalt rá, az új centrum mindezek mellett a megye számára is bázisa lehet e tevékenységnek.

Az egészségügy átalakításának mottójára is utalva dr. Horváth Ágnes szakminiszter egyebek mellett a vizsgálatokon való részvétel, az egészségünkről való gondoskodás jelentőségét is hangsúlyozta, arra biztatva az embereket, hogy használják ki az itteni, modern infrastruktúrát, technológiát, az itt dolgozók szaktudását, és éljenek a lehetőséggel, hogy minél korábban felismerjék esetleges betegségeiket. A szalagok átvágása előtt a szakminiszter több évtizeden át végzett, kimagasló szakmai munkássága elismeréseként Batthyány-Strattmann László-díjat adományozott dr. Koleszár Lajosnak.

A korszerű diagnosztikai eszközökkel felszerelt épületben számos vizsgálatot végeznek a szakemberek. Az elsők között a tüdőszűrés kezdte meg működését, e vizsgálat – beutaló nélkül – a 30 év fölötti lakosok számára évente kötelező, a névre szóló értesítővel pedig vizitdíjmentes. A rendelési idő hétfőtől péntekig reggel 7-től este 7 óráig tart, ebédidő nincs. A további vizsgálatokat folyamatosan nyitották meg.

A nőgyógyászati rákszűrés ugyancsak beutaló nélkül vehető igénybe. A vizsgálat célja a méhnyakrák korai felismerésére a 18-65 éves kor közötti nők számára, elvégzése évente legalább egyszer javasolt. Beutaló nélküli a bőrdaganat-szűrés, mely minden felnőtt lakos számára javasolt, különös tekintettel azokra, akiknek testén nagyszámú anyajegy található vagy akiknek a bőre az átlagosnál fehérebb.

A prosztatarákszűrés szintén beutaló nélküli, ez 50 év feletti férfiak számára javasolt, panaszmentesség esetén is. A szájüregi rák szűrése szintén beutaló nélküli vizsgálat, mely a 35 év fölötti lakosok számára ajánlott. Kiemelt rizikótényezők a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a nem megfelelő szájhigiéne. A vastag- és végbélrákszűrés – beutaló nélkül – az 50 év fölötti lakosok számára adott. Különösen ajánlott azoknak, akiknél egyeneságú rokonon már előfordult a betegség, illetve a székletritmus megváltozását, vagy a székletben vér megjelenését tapasztalja.

A beutaló nélküli csontsűrűség-vizsgálat a 40 év fölötti nők számára ajánlott, különösen a menstruáció elmaradása után.
Háziorovosi beutalóval vehető igénybe az EKG-vizsgálat, mely szív- és érrendszeri panaszok esetén ajánlott. A vizsgálatok – az értesítővel igénybevett tüdőszűrést leszámítva – vizitdíj-kötelesek. Az egy napon több vizsgálaton is résztvevők egyetlen vizitdíj befizetése mellett vehetik igénybe a szűrőcentrum szolgáltatásait.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink