• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

   Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Molekuláris Biokémiai Kiválósági Központ létesül

Regionális hírek 2017.09.11 13:26 Forrás: ELTE
Molekuláris Biokémiai Kiválósági Központ létesül

A kutatások megoldást hozhatnak az Alzheimer- és a Parkinson-kór, a diabétesz vagy bizonyos rákos betegségek esetében.

Több mint 763 millió forintos támogatásból Molekuláris Biokémiai Kiválósági Központot épít fel az ELTE Természettudományi Kara, melynek eredményei az élettudományok fontos kérdéseire adhatnak válaszokat és az anyagtudomány területén alakíthatnak ki új megoldásokat. A projektben résztvevő hat kutatócsoport különböző nézőpontja és megközelítési módja hozhat a témában jelentős áttörést nemzetközi szinten is - tudatta közleményében az intézmény.

A VEKOP-2.3.2-16-2017-00014 projekt célja Kiválósági Központ létrehozása a molekuláris biokémia területén. A Kiválósági Központban az ELTE TTK hat eltérő tudományos hátterű, kiemelkedő eredményességgel működő kutatócsoportjának újszerű együttműködése hozhat áttörést. A hat csoportban folyó preparatív kémiai, spektroszkópiai és krisztallográfiai kutatások, a kvantumkémiai és a matematikai modellezés, a kolloidkémiai kísérletek, az irányított peptid- és fehérjeevolúciós vizsgálódások, valamint az in vivo genetikai munkák összehangolása lehetővé teszi egy fókuszált, mégis nagy ívű kutatás kialakítását az ELTE-n.

A közös munka fókuszában a fehérjék térszerkezetének és dinamikájának megértése, majd cél-racionális módosítása áll: egy olyan kutatási feladat, mely orvosbiológiai, társadalmi és gazdasági jelentőséggel is bír. A megvalósuló kutatások egyszerre hordoznak kiaknázható anyagtudományi lehetőségeket (önszerveződő, kompakt nanorendszerek, biokompatibilis ragasztók) és hozhatnak megoldást az élettudományok súlyos kihívásaira, mint az Alzheimer- és a Parkinson-kór, a 2-es típusú cukorbetegség, vagy bizonyos rákos megbetegedések.

A kutatási eredményeket illetve a projekt keretében beszerzendő, világszínvonalú berendezéseket a Kiválósági Központ beépíti az egyetemi oktatásba. Fontos célkitűzés, hogy új, nemzetközi színvonalú, jól hasznosítható gyakorlati tudást adjanak át az egyetemi oktatás és kutatóképzés különböző szintjein. Az új feladatok kapcsán a projekt várhatóan 12 új munkahely létrejöttéhez is hozzájárul.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg 2017. július 01- 2021. június 30. között - áll a közleményben.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink