• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

   Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

 • EBP
  • Mitől lesz szuper a szuperkórház?

   Mitől lesz szuper a szuperkórház?

  • Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

   Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

  • EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

   EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

 • EESZT
  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

  • EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

   EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

Nyárra nyoma sem marad a szolnoki tüdőkórháznak

Regionális hírek 2017.10.24 07:00 Forrás: Weborvos Szerző: LJ
Nyárra nyoma sem marad a szolnoki tüdőkórháznak

A tüdőkórház bontása a napokban kezdődött meg, és a tervek szerint az épületnek 2018 nyarára már nyoma sem marad.

Lebontják, ezzel végérvényesen búcsút vesznek Szolnok volt
tüdőkórházától, amely fénykorában a hazai tüdőgyógyászat elismert intézményeként működött. Helyére egy családi házas övezetet álmodtak a tervezők, a hozzátartozó ősparkos terület funkciója marad, a szabadidőt kellemessé tevő létesítményekkel. A tüdőkórház bontása a napokban kezdődött meg, és a tervek szerint 2018 nyarára már nyoma sem marad az épületnek.

Története 1939-tól datálódik, amikor a honvédelmi miniszter megbízta Glock Imre budapesti építőmestert egy szolnoki helyőrségi kórház megépítésével. A munkákhoz 1941-ben láttak hozzá, és érdekességként leírható: belsőjét úgy alakították ki, hogy a betegeket egyazon rendelőkben látták el, de a tisztek és a bakák külön-külön várakoztak az orvosi hívószóra. A II. világháború után a kórházat gyakorlatilag kifosztották, mígnem 1948-tól az állam lett a gazdája. Innen számítható igazi sikertörténete, miután Állami Tüdőgyógyintézetet hoztak létre falai között.

Indulásként svájci vöröskeresztes segítség révén berendezéseket, műszerekkel, eszközökkel kapott, majd az évek során intézetben kiváló szakember sora dolgozott falai között. Folyamatos fejlesztésének eredményeként a hazai népbetegségnek tartott tbc gyógyításának, a beteg tüdőműtéttel történő megmentésének egyik centruma lett. „Ereje teljében" 400 ágyas intézményként végezte a tüdőbaj elleni gyógyító-megelőző tevékenységét. Az épület történetének utolsó stációja: elfekvő betegek számára nyújtott csendes környezetet az élettől való búcsúzáshoz.

A bontás kapcsán Szalay Ferenc Szolnok polgármestere a weborvosnak elmondta: nemcsak a volt tüdőkórházi rész születik újjá, hanem a környék is, miután két és fél milliárd forintot fordítanak új arculatára, lakhatóbbá tételre. Ebbe beletartozik az ottani Zagyva-híd felújítása, egy körforgalmi csomópont kialakítása. A kórház helyén huszonegy telket mérnek ki, a parkját bekerítik, ám annak sportpályái, sétánya, pihenőhelyei, játszótere ingyenesen használhatók majd. (Fotó: szellemvarosok.blog.hu)

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink