• Ónodi-Szűcs
  • Az államtitkár egy követelést tud teljesíteni

   Az államtitkár egy követelést tud teljesíteni

  • Megújul a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház

   Megújul a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház

  • Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

   Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

 • EBP
  • EBP: az Uzsoki Kórház is fejleszthet

   EBP: az Uzsoki Kórház is fejleszthet

  • Tényleg lesz új egészségügyi struktúra a fővárosban?

   Tényleg lesz új egészségügyi struktúra a fővárosban?

  • Kardiológiai rehabkórházzá alakítják a Szent Ferencet

   Kardiológiai rehabkórházzá alakítják a Szent Ferencet

 • EESZT
  • EESZT: Féltérden volt, de működik

   EESZT: Féltérden volt, de működik

  • Nagykorúsítani kellene a betegeket

   Nagykorúsítani kellene a betegeket

  • Hogy hogy áll az EESZT? Bizony leáll(t)

   Hogy hogy áll az EESZT? Bizony leáll(t)

Őssejtlabor nyílt a Debreceni Egyetemen is

Regionális hírek 2011.04.04 00:00 Forrás: Weborvos

Az új laboratóriumban külföldről hazatért őssejkutatók is dolgoznak majd.

A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Biokémiai és Molekuláris Biológia Intézetében őssejt laboratórium létesült. Mint a mai megnyitón elhangzott, a projekt összköltsége 777.466.000 forint, a TÁMOP 4.2.2-08/1-200-0015 pályázat keretében elnyert támogatás összege 660.846.000 forint.

Az őssejt kutatás az egész világon a sejtbiológiai kutatások homlokterébe került. Bebizonyosodott, hogy az őssejt kutatás új távlatokat biztosít a regeneratív medicinában. Nagyon sok olyan betegség ismert, mely a különféle sejttípusok elhalása, alulműködése miatt következik be, mint a diabétesz esetében az inzulintermelő sejtek pusztulása. Az őssejtekkel ezek a hibás, elöregedett sejtek pótolhatók, így a működésképtelen szövetek, szervek regenerálhatók.
A sejtterápián túlmenően az őssejtek vizsgálata lehetővé teszi több, nagy populációt érintő betegség jobb megértését, illetve új gyógymódok kidolgozását. Ma már lehetőség van felnőtt szöveti sejteket visszaprogramozni őssejtekké, és ezekből tetszőleges sejteket, szövetet előállítani. Különféle genetikai elváltozásokat hordozó egyénekből az így létrehozott őssejtek nélkülözhetetlen modellként szolgálnak egy-egy betegség tanulmányozásához, illetve új gyógymódok kidolgozásához.

A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumában megvalósított őssejt laboratórium megteremti az alapját annak, hogy intézményünk is aktív részese legyen ennek a világ élvonalába tartozó, ígéretes kutatási területnek - mondta el Dr. Szatmári István adjunktus, megbízott projektgazda. A legkorszerűbb eszközökkel és műszerekkel felszerelt laboratórium lehetővé teszi kísérleti állatok embrionális őssejtjeinek részletes tanulmányozását. Ezen túlmenően megteremti az emberi őssejtek tenyésztésének és differenciáltatásának technikai hátterét, és vizsgálatokat végez azok tervszerű manipulálhatóságának irányába azzal a céllal, hogy azok klinikai alkalmazását elősegíthesse.

A labor felszereléséhez olyan műszer is tartozik - egy 6 lézerrel felszerelt sejt szortírozó -, amivel megvalósítható az őssejtek, illetve az ezekből létrehozott differenciálódott sejtek, például. vérképző sejtek azonosítása és szeparálása. Az infrastruktúra kiépítése mellett fontos kiemelni, hogy a korszerűen felszerelt laboratóriumban Nyugat-Európából, illetve az Egyesült Államokból hazatért őssejt kutatók is dolgoznak, akik az új laboratóriumban tovább tudják folyatni az őssejtek jellemzését, illetve újabb fiatal kutatókat tudnak bevonni e fontos tudományterület műveléséhez.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink