• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

   Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Őssejtlabor nyílt a Debreceni Egyetemen is

Regionális hírek 2011.04.04 00:00 Forrás: Weborvos

Az új laboratóriumban külföldről hazatért őssejkutatók is dolgoznak majd.

A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Biokémiai és Molekuláris Biológia Intézetében őssejt laboratórium létesült. Mint a mai megnyitón elhangzott, a projekt összköltsége 777.466.000 forint, a TÁMOP 4.2.2-08/1-200-0015 pályázat keretében elnyert támogatás összege 660.846.000 forint.

Az őssejt kutatás az egész világon a sejtbiológiai kutatások homlokterébe került. Bebizonyosodott, hogy az őssejt kutatás új távlatokat biztosít a regeneratív medicinában. Nagyon sok olyan betegség ismert, mely a különféle sejttípusok elhalása, alulműködése miatt következik be, mint a diabétesz esetében az inzulintermelő sejtek pusztulása. Az őssejtekkel ezek a hibás, elöregedett sejtek pótolhatók, így a működésképtelen szövetek, szervek regenerálhatók.
A sejtterápián túlmenően az őssejtek vizsgálata lehetővé teszi több, nagy populációt érintő betegség jobb megértését, illetve új gyógymódok kidolgozását. Ma már lehetőség van felnőtt szöveti sejteket visszaprogramozni őssejtekké, és ezekből tetszőleges sejteket, szövetet előállítani. Különféle genetikai elváltozásokat hordozó egyénekből az így létrehozott őssejtek nélkülözhetetlen modellként szolgálnak egy-egy betegség tanulmányozásához, illetve új gyógymódok kidolgozásához.

A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumában megvalósított őssejt laboratórium megteremti az alapját annak, hogy intézményünk is aktív részese legyen ennek a világ élvonalába tartozó, ígéretes kutatási területnek - mondta el Dr. Szatmári István adjunktus, megbízott projektgazda. A legkorszerűbb eszközökkel és műszerekkel felszerelt laboratórium lehetővé teszi kísérleti állatok embrionális őssejtjeinek részletes tanulmányozását. Ezen túlmenően megteremti az emberi őssejtek tenyésztésének és differenciáltatásának technikai hátterét, és vizsgálatokat végez azok tervszerű manipulálhatóságának irányába azzal a céllal, hogy azok klinikai alkalmazását elősegíthesse.

A labor felszereléséhez olyan műszer is tartozik - egy 6 lézerrel felszerelt sejt szortírozó -, amivel megvalósítható az őssejtek, illetve az ezekből létrehozott differenciálódott sejtek, például. vérképző sejtek azonosítása és szeparálása. Az infrastruktúra kiépítése mellett fontos kiemelni, hogy a korszerűen felszerelt laboratóriumban Nyugat-Európából, illetve az Egyesült Államokból hazatért őssejt kutatók is dolgoznak, akik az új laboratóriumban tovább tudják folyatni az őssejtek jellemzését, illetve újabb fiatal kutatókat tudnak bevonni e fontos tudományterület műveléséhez.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink