• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

   Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

  • A harmadik negyedben - interjú Ónodi-Szűcs Zoltánnal

   A harmadik negyedben - interjú Ónodi-Szűcs Zoltánnal

  • Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

   Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

 • EBP
  • EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

   EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

  • EBP: új szakrendelőt kap a II. kerület

   EBP: új szakrendelőt kap a II. kerület

  • Világos rendszerbe akarják szervezni az ellátást

   Világos rendszerbe akarják szervezni az ellátást

 • EESZT
  • Néhány nap maradt az e-személyik igénylésére

   Néhány nap maradt az e-személyik igénylésére

  • EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

   EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

  • Kattintásra jön a lelet az új rendszerben

   Kattintásra jön a lelet az új rendszerben

PET-program: húsz éve a rák ellen

Regionális hírek 2014.11.14 06:46 Forrás: Unideb.hu
PET-program: húsz éve a rák ellen

Kelet-Európában elsőként Debrecenben indult el 1994-ben a PET-program.

- A PET a tumordiagnosztika egyik leghatékonyabb eszköze. A módszer lényege, hogy radioaktív izotóppal jelölt molekulákat juttatunk az élő szervezetbe, amik eloszlása a szervezet funkcionális állapotát jellemzi. A PET még azelőtt láthatóvá teszi a betegség miatt bekövetkező anyagcsere-változásokat, mielőtt anatómiai elváltozásokat lehetne tapasztalni. Így a PET a korai diagnosztika eszköze – magyarázza Trón Lajos, a Debreceni Egyetem Nukleáris Medicina Intézetének emeritus professzora az intézmény honapjának adott interjúban.

Amikor 1994-ben a debreceni PET-központ az Atommagkutató Intézet épületében elindult, a világban is csak körülbelül száz egység működött. Akkoriban tehát nemcsak hazánkban, még Kelet-Európában is egyedülálló volt a debreceni centrum a humán PET-vizsgálatok végzésében, ezért az ország egészéből és külföldről is érkeztek betegek.

Trón professzor hangsúlyozta: az anyagcsere-eltéréseket mutató képalkotó eljárás előnye ugyan a korai diagnosztika, ám egyik nagy hátránya, hogy csak a működésbeli eltérést mutatja, annak pontos helyét nem. Ezért a technika fejlődésével a PET-módszert összekötötték más, anatómiai képalkotó eljárással, így 2001 óta már PET-CT-k működnek.

Az évek alatt a PET-kamera felbontóképessége is sokat javult. A kezdetei 4-5 mm-rel szemben a kisállatok leképezésére kifejlesztett, és az intézetben is működő mini PET-kamerák ma már képesek 1 mm alatti felbontású képet adni, ami a betegvizsgálatok mellett a gyógyszerfejlesztésben is nagy előrelépést eredményezett.

A Debreceni Egyetemen 2006-ban adták át a PET-központ befogadására alkalmas épületet saját gyorsítóval és radiokémiai laboratóriummal, ahol éves szinten ma már több mint ötezer vizsgálatot végeznek. A PET kutatási célú alkalmazásai – 20 éves a debreceni PET-program címmel november 14-én 14 órától a DAB-székházban tartanak tudományos ülést. A részletes program itt érhető el.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink