• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

   Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

  • A harmadik negyedben - interjú Ónodi-Szűcs Zoltánnal

   A harmadik negyedben - interjú Ónodi-Szűcs Zoltánnal

  • Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

   Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

 • EBP
  • Harmincmilliárd forintból újulhat meg a dél-pesti kórház

   Harmincmilliárd forintból újulhat meg a dél-pesti kórház

  • EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

   EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

  • EBP: új szakrendelőt kap a II. kerület

   EBP: új szakrendelőt kap a II. kerület

 • EESZT
  • Képzés és vizsga az EESZT felhasználóknak

   Képzés és vizsga az EESZT felhasználóknak

  • Néhány nap maradt az e-személyik igénylésére

   Néhány nap maradt az e-személyik igénylésére

  • EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

   EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

Regionális onkológiai centrum Nyíregyházán

Regionális hírek 2006.04.25 00:00 Forrás: Weborvos Szerző: Kovács Mariann

Nagyobb kapacitás, több szakorvos és korszerűsített műszerpark is kellene a megnövekedett feladatokhoz.

Már hivatalosan is regionális centrumként működik az onkoradiológia a Jósa András kórházban, bár az osztály, megszervezése óta, ezt a szellemiséget követi, ennek a kívánalomnak felel meg munkájában - tájékoztatott dr. Erfán József a regionális centrum vezetője.


- A betegek érdeke indokolta az onkoradiológiai centrum létrehozását, hiszen midig azt vesszük figyelembe, hol kaphatják meg a lehető legjobb kezelést. A mi munkánkban igen nagy hangsúly van az első ellátáson, mivel ez határozza meg a továbbiakat, ha valamilyen oknál fogva nem megfelelő az első kezelés, nagyon nehezen lehet korrigálni – tette hozzá. Regionális onkoradiológiai centrumként, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye mellett, Borsod megye egy része is a mi ellátó körzetünkhöz tartozik. A centrum kialakításakor nem vették figyelembe a földrajzi és a megye határokat, hiszen a betegutak lerövidítése volt a cél, nem mindegy ugyanis hogy egy hetente vagy kéthetente szükséges terápia alkalmazásáért mennyit utazik a beteg. Ez az oka, hogy Vásárosnaményban is működik egy 20 ágyas részlegünk.


- Milyen a betegforgalom az osztályon? Mit mutatnak a számok, növekszik a daganatos betegségekben szenvedők száma?


- Osztályunkon évente 1500 új daganatos beteg jelentkezik ellátásra. Szükség volt ágyszám bővítésre, most már a korábbi 40 helyett 70 ággyal rendelkezünk, de ez sem elegendő. A betegforgalom növekedésének okai összetettek. Egyrészt sok az új beteg, másrészt egyre hatékonyabb terápiákat alkalmazunk, amelyek segítségével kitolódik a betegek élettartama. Az utóbbi években a tudomány fejlődésének köszönhetően új lehetőségek, új gyógyszerek kerültek a látótérbe, egyre többen vesznek részt szűrővizsgálatokon, így a betegséget még gyógyítható fázisában diagnosztizálhatjuk, megadva az esélyt az életben maradáshoz, ami az ellátásra váró betegszám növekedését is jelenti.


- A megnövekedett feladatok létszámnövekedést, vagy tárgyi eszköz bővítést is jelentenek?


- Műszereink egy részére már ráférne a csere, erre ígéretünk van. Műszerparkunk felújítása mellett szeretném elérni, hogy a jelenleg dolgozó 10 szakorvos helyett, legalább 15-20 vegyen részt a megnövekedett feladatok teljesítésében. Pozitív változásra utaló apró jelek már vannak, tevékenykedik néhány rezidens az onkoradiológián, de hosszú időnek kell eltelnie ahhoz, hogy szakorvos váljék belőlük.


- Milyen új lehetőségek vannak gyógyító munkájukban?


- Új lehetőség az úgynevezett célterápia (target) megjelenése, ez egy finanszírozott gyógymód, gyógyszerkipróbálás formájában már elérhető. Lényege, hogy a hatóanyag szelektíven hat, csak a daganatos sejtet támadja meg, úgynevezett fékhatást vált ki, nem engedi szaporodni. A hatékony terápia feltétele a rendszeres kezelés, ami természetesen kimerítő a beteg számára, kötöttséget jelent, lemondásokkal jár, de ez az ára, hogy teljes értékű életet élhessen. A daganatos betegségek esetében legalább 10 évnek kell eltelnie ahhoz, hogy egyáltalán hatékonyságról beszélhessünk, zöld utat kapjon az alkalmazott terápia. Az onkológiai centrumok esetében az OEP csak azt az eljárást finanszírozza, amelynek hatékonyságát több ezer betegen bizonyítjuk, azaz megnöveli élettartamukat, minőségi változást hoz, azaz lényegesen többet tud, mint a korábban alkalmazott gyógymód. A daganatos betegségek kezdenek krónikus formát ölteni, amit a szakma sikereként könyvelhetünk el, mert azt jelenti, hogy ma már van eszköz a kezünkben, amivel pozitív eredményeket érhetünk el a gyógyításban.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink