• Ónodi-Szűcs
  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

  • Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

   Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

 • EBP
  • Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

   Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

  • EBP: Új épületet kap a Szent Ferenc Kórház

   EBP: Új épületet kap a Szent Ferenc Kórház

  • 352 millió a szigetszentmiklósi rendelőnek

   352 millió a szigetszentmiklósi rendelőnek

 • EESZT
  • 2018: gépek válaszolnak, ha orvost hívunk

   2018: gépek válaszolnak, ha orvost hívunk

  • Egyre több páciens vált ki e-receptet

   Egyre több páciens vált ki e-receptet

  • Ónodi: már üzembiztosan működik az EESZT

   Ónodi: már üzembiztosan működik az EESZT

Regionális onkológiai centrum Nyíregyházán

Regionális hírek 2006.04.25 00:00 Forrás: Weborvos Szerző: Kovács Mariann

Nagyobb kapacitás, több szakorvos és korszerűsített műszerpark is kellene a megnövekedett feladatokhoz.

Már hivatalosan is regionális centrumként működik az onkoradiológia a Jósa András kórházban, bár az osztály, megszervezése óta, ezt a szellemiséget követi, ennek a kívánalomnak felel meg munkájában - tájékoztatott dr. Erfán József a regionális centrum vezetője.


- A betegek érdeke indokolta az onkoradiológiai centrum létrehozását, hiszen midig azt vesszük figyelembe, hol kaphatják meg a lehető legjobb kezelést. A mi munkánkban igen nagy hangsúly van az első ellátáson, mivel ez határozza meg a továbbiakat, ha valamilyen oknál fogva nem megfelelő az első kezelés, nagyon nehezen lehet korrigálni – tette hozzá. Regionális onkoradiológiai centrumként, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye mellett, Borsod megye egy része is a mi ellátó körzetünkhöz tartozik. A centrum kialakításakor nem vették figyelembe a földrajzi és a megye határokat, hiszen a betegutak lerövidítése volt a cél, nem mindegy ugyanis hogy egy hetente vagy kéthetente szükséges terápia alkalmazásáért mennyit utazik a beteg. Ez az oka, hogy Vásárosnaményban is működik egy 20 ágyas részlegünk.


- Milyen a betegforgalom az osztályon? Mit mutatnak a számok, növekszik a daganatos betegségekben szenvedők száma?


- Osztályunkon évente 1500 új daganatos beteg jelentkezik ellátásra. Szükség volt ágyszám bővítésre, most már a korábbi 40 helyett 70 ággyal rendelkezünk, de ez sem elegendő. A betegforgalom növekedésének okai összetettek. Egyrészt sok az új beteg, másrészt egyre hatékonyabb terápiákat alkalmazunk, amelyek segítségével kitolódik a betegek élettartama. Az utóbbi években a tudomány fejlődésének köszönhetően új lehetőségek, új gyógyszerek kerültek a látótérbe, egyre többen vesznek részt szűrővizsgálatokon, így a betegséget még gyógyítható fázisában diagnosztizálhatjuk, megadva az esélyt az életben maradáshoz, ami az ellátásra váró betegszám növekedését is jelenti.


- A megnövekedett feladatok létszámnövekedést, vagy tárgyi eszköz bővítést is jelentenek?


- Műszereink egy részére már ráférne a csere, erre ígéretünk van. Műszerparkunk felújítása mellett szeretném elérni, hogy a jelenleg dolgozó 10 szakorvos helyett, legalább 15-20 vegyen részt a megnövekedett feladatok teljesítésében. Pozitív változásra utaló apró jelek már vannak, tevékenykedik néhány rezidens az onkoradiológián, de hosszú időnek kell eltelnie ahhoz, hogy szakorvos váljék belőlük.


- Milyen új lehetőségek vannak gyógyító munkájukban?


- Új lehetőség az úgynevezett célterápia (target) megjelenése, ez egy finanszírozott gyógymód, gyógyszerkipróbálás formájában már elérhető. Lényege, hogy a hatóanyag szelektíven hat, csak a daganatos sejtet támadja meg, úgynevezett fékhatást vált ki, nem engedi szaporodni. A hatékony terápia feltétele a rendszeres kezelés, ami természetesen kimerítő a beteg számára, kötöttséget jelent, lemondásokkal jár, de ez az ára, hogy teljes értékű életet élhessen. A daganatos betegségek esetében legalább 10 évnek kell eltelnie ahhoz, hogy egyáltalán hatékonyságról beszélhessünk, zöld utat kapjon az alkalmazott terápia. Az onkológiai centrumok esetében az OEP csak azt az eljárást finanszírozza, amelynek hatékonyságát több ezer betegen bizonyítjuk, azaz megnöveli élettartamukat, minőségi változást hoz, azaz lényegesen többet tud, mint a korábban alkalmazott gyógymód. A daganatos betegségek kezdenek krónikus formát ölteni, amit a szakma sikereként könyvelhetünk el, mert azt jelenti, hogy ma már van eszköz a kezünkben, amivel pozitív eredményeket érhetünk el a gyógyításban.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink