• Ónodi-Szűcs
  • 2021-ben plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ben plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

   Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

 • EBP
  • 2021-ben plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ben plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Megújul az országos pulmonológiai intézet

   Megújul az országos pulmonológiai intézet

  • Mitől lesz szuper a szuperkórház?

   Mitől lesz szuper a szuperkórház?

 • EESZT
  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

  • EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

   EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

Szimulációs mentőautót kapott a Semmelweis Egyetem

Regionális hírek 2017.09.28 15:09 Forrás: Semmelweis Egyetem
Szimulációs mentőautót kapott a Semmelweis Egyetem

A kocsiszekrény pontos mása az Országos Mentőszolgálat által rendszeresített egységeknek.

A helyszínre vonuló mentőautók pontos másán sajátíthatják el mostantól a Semmelweis Egyetem mentőtiszt hallgatói azokat az ismereteket, amelyek a biztonságos betegellátáshoz nélkülözhetetlenek – mondta Dr. Nagy Zoltán Zsolt, az Egészségtudományi Kar dékánja az Oxiológia és Sürgősségi Ellátás Tanszéken, az idehaza egyedülálló mentőautó-szimulátor ünnepélyes átadóján. Hangsúlyozta, itt sokszor szó szerint élet-halál kérdésről van szó, ezért is mérföldkő a mentőtisztképzésben a mostani beruházás, amely lehetőséget teremt az elméletben elsajátított tudás begyakorlásához anélkül, hogy akár az ellátásra szorulók jogai, akár a hallgatók testi és lelki épsége sérülne - tudósított az egyetem honlapja.

Levelező tagozaton már a kar indulásakor, 1975-ben elkezdték képezni a mentőtiszteket, a nappalis oktatás pedig jövőre lesz tízéves – mondta a dékán kiemelve, hogy a kezdetektől gyakorlatorientált megközelítésre törekedtek, amely most egy magasabb szintre lépett. Dr. Nagy Zoltán Zsolt az elmúlt évek fejlesztései között megemlítette az ugyancsak az Erkel Sándor utcában átadott speciális gyakorlóarénát, amelyet tíz éve vehettek birtokba a hallgatók. Kitért a kar egyéb beruházásaira, köztük a Vas utcában kialakított szimulációs babákkal felszerelt demonstrációs laborra és a szülészeti szimulációs bábura is.

A mostani beruházás kapcsán a dékán köszönetét fejezte ki az innovatív szemléletű oktatóknak, az egyetemnek és a karnak. Mint mondta, az a cél, hogy mire területi gyakorlatokra mennek a hallgatók, olyan tudással rendelkezzenek, amely magabiztossá teszi őket az életben való helytállásban.

Dr. Kanizsai Péter tanszékvezető arról beszélt, hogy nemcsak a betegek biztonsága, hanem a hallgatók közérzete is javul attól, hogy már elsőévesként be tudnak jönni ide gyakorolni, megtapasztalni a valós szituációkat. Egyúttal azt ajánlotta a hallgatóknak, éljenek a lehetőséggel, és töltsenek itt minél több időt, így már azelőtt jelentős gyakorlatra tehetnek szert, hogy éles mentésben is kipróbálnák magukat.

A Mercedes Sprinter vázra elkészített, esetellátásra alkalmas autóról Dr. Hornyák István főiskolai docens elmondta, segítségével a hallgatók olyan készségekre tehetnek szert, amely komoly segítséget jelent majd a későbbi szakmai életük során. Mint mondta, a leendő mentőtisztek megszokják ezt a speciális légkört, és már a tanterem falai között elsajátíthatják azokat a kompetenciákat, amelyek elvárásként fogalmazódnak majd meg velük szemben a mindennapi munkájukban. A mentőautó-szimulátorról elmondta, pontosan úgy van berendezve, mint azok a járművek, amelyeket a mentés során a valóságban is használnak, annyiban azonban speciális, hogy egy tanteremben kapott helyet, be van kamerázva, így egy kivetítő segítségével a csoporttársak is figyelemmel tudják kísérni, hogy mi történik a kocsiban, és lehetőség nyílik a feladat végrehajtásának közös kiértékelésére is.

Dr. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója hangsúlyozta, a Semmelweis Egyetem a legnagyobb hazai képzőhely, innen kerül a legtöbb hallgató és végzett mentőtiszt az Országos Mentőszolgálathoz, a fejlesztés pedig tovább emelheti a képzés elismertségét.

Az ünnepélyes átadó végén szimulációs oktatási bemutatót is tartottak, amely során hallgatók láttak el egy idős, mellkasi fájdalommal és nehézlégzés panaszával mentőt hívó beteget. A résztvevők kivetítőkön kísérhették figyelemmel a gyakorlatot.

(Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem)

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink