• Ónodi-Szűcs
  • Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

   Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

 • EBP
  • Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

   Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

  • Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

   Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

  • Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

   Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

 • EESZT
  • EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

   EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

  • EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

   EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

Szülés után is épen, egészségesen

Regionális hírek 2018.03.06 16:33 Forrás: Unideb.hu
Szülés után is épen, egészségesen

Kismamáknak szóló egyedülálló kutatást indít a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája.

Egy speciális, világszinten is egyedülálló összetételű étrend-kiegészítő segítheti a kismedence izomzatának szülés utáni regenerációját. Ezt várják a Debreceni Egyetem szakemberei a Babántúl elnevezésű innovatív kutatási programtól, melyről kedden tartottak sajtótájékoztatót a Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján - írta az egyetem honlapja.

- A szülés normál esetben nem okoz maradandó kóros elváltozást, azonban a nők egyharmadánál valamilyen probléma alakul ki a medencefenék izmaiban. Megereszkedhet a medencefenék, gyengülhetnek a medence izmai, ami vizelet- vagy széklet-inkontinenciához, sőt akár a medenceszervek süllyedéséhez vezethet. A szülés utáni regenerálódást már közvetlenül a szülés után el kell kezdeni, ezt szeretnénk elősegíteni a kutatással – tájékoztatott Póka Róbert klinikaigazgató.

A „Komplex hüvely regenerálás cink és PPAR delta agonista kombinációjával" című GINOP-pályázat keretében megvalósuló kutatás során azt vizsgálják, hogy milyen módon lehetne a hüvelyi szülést követően a kismedencei izomzat megújulását minél jobb hatásfokkal elősegíteni.

A most induló világszínvonalat képviselő klinikai kutatásba olyan várandós kismamákat szeretnének bevonni, akik első alkalommal terhesek, terhességük 8. vagy 9. hónapjában járnak, terhességük normál lefolyású és komolyabb problémáktól mentes.

Az édesanyák közvetlenül a szülés utáni 6 hétben – az úgynevezett gyermekágyas időszakban – egy leucint, cinket és omega3 zsírsavat is tartalmazó prenatális vitaminkészítményt kapnak majd.

A készítmény egyedi összetételének köszönhetően világszinten is újdonság, a kutatáshoz pedig a legmagasabb szintű technológiai eszközöket használják a klinika orvosai.

Az összetevők tudományos eredményeken alapozva segíthetik a szülés során igénybe vett, esetlegesen sérült medencefenéki és gátizmok minél gyorsabb és eredményesebb regenerációját.

- A vizsgálat nagyszerűsége abból adódik, hogy nem kell évtizedeket várni arra, hogy a kifejlesztett táplálék-kiegészítő eredményességét felmérjük, hanem már 6 héttel a szülés után kimutathatóvá válnak a jótékony hatások – hangsúlyozta Póka Róbert.

A szülést követő hat hét és hat hónap kritikus az anyai szervezet felépülése szempontjából. A megfelelő regenerálódás viszont javítja az életminőséget és számos későbbi nőgyógyászati problémát előz meg.

- Azt reméljük, hogy a hat hetes kezeléssel javul a hüvelyfal, a gátizomzat rugalmassága és ereje, így megelőzhetőek, vagy csökkenthető lesznek a kismedencei izomzat gyengüléséből adódó tünetek. Ebben a kritikus időszakban viszont az édesanyák szinte kizárólag csak a kisbabára figyelnek, ezért a Babántúl programmal arra is szeretnék felhívni a kismamák figyelmét, hogy kisbaba születése után is van élet, és foglalkozzanak magukkal – fogalmazott Takács Péter, az amerikai Eastern Virginia Egyetem professzora.

A kutatást vezető amerikai szakember, aki egykor Debrecenben élt és szerzett orvosi diplomát, kiemelkedő eredménynek tartja, hogy az innovatív és teljes mértékben újnak számító projekt a Debreceni Egyetemen valósulhat meg.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink