• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

  • 8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

   8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Tíz hónapja működik az egyetemi Kórház Hospice Osztálya

Regionális hírek 2018.01.23 11:03 Forrás: Unideb.hu
Tíz hónapja működik az egyetemi Kórház Hospice Osztálya

Az intézeti kezelésért nem kell fizetni, az ellátás a betegek számára ingyenes.

A Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Hospice-Palliatív Terápiás Osztálya tavaly március óta működik az intézmény felújított Belgyógyászati Tömbjében. A részlegen a régióban egyedülálló módon biztosítanak életvégi ellátást a rosszindulatú daganatos betegségben szenvedőknek. A cél a lehető legmagasabb életminőség megőrzése a halál pillanatáig - számolt be róla az egyetem honlapja.

- Kezdetben féltünk az új feladattól, nem volt tapasztalatunk, hiszen a régióban nincs hasonló osztály. Kevesen tudták, mit is jelent ez az ellátás, és az első hónapokban kevesen vették igénybe a szolgáltatást. Mára ez megváltozott, a kezdeti nehézségek után, nagyon pozitívak a visszajelzések – mondta el az első tapasztalatokat Pogácsás Ildikó, az osztály főnővére.

A 20 férőhelyes osztályra azok a betegek kerülhetnek be, akiknél már nem alkalmaznak aktív onkológiai kezelést, de a betegség miatt lehetnek panaszaik.

– Ez az osztály abban különbözik a többitől, hogy elvégezzük az alapvető ápolási feladatokat és a tünetei kezeléseket, emellett többet foglalkozunk a betegekkel, sok időt töltünk a betegágy mellett. Jellemző példa, hogy néhány hónapja az egyik idős beteg egy vastag könyvet olvasott. Azt mondta, addig nem halhat meg, míg a végére nem ér. Amikor már annyi ereje sem volt, hogy megtartsa a könyvet, a kollégáim az ágya mellett ülve olvasták fel neki a regényt. Abban tudunk segíteni a betegeknek, hogy méltó körülmények között, méltósággal tudjanak eltávozni – hangsúlyozta a főnővér.

Az osztályt Juhász Árpád főorvos vezeti, az ellátáshoz multidiszciplináris csoport: szakorvosok és szakápolók mellett szakpszichológus, mentálhigiénés szakember, lelkész illetve pap, dietetikus, gyógytornász, szociális munkás és képzett önkéntesek állnak rendelkezésre. Az ápolók munkáját önkéntesek is segítik, akik egy 20 órás tanfolyam elvégzése után tevékenykedhetnek a speciális részlegen. Az intézeti kezelésért nem kell fizetni, az ellátás a betegek számára ingyenes.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink