• Ónodi-Szűcs
  • Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

   Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

 • EBP
  • Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

   Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

  • Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

   Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

  • Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

   Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

 • EESZT
  • EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

   EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

  • EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

   EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

Tudományos programok a Semmelweis-emlékévben

Regionális hírek 2018.02.24 07:03 Forrás: Semmelweis Egyetem
Tudományos programok a Semmelweis-emlékévben

Az emlékbizottság két éve dolgozik és szervezi a méltó megemlékezést, melynek fővédnöke a köztársasági elnök lesz.

A Semmelweis Egyetem bevonásával az EMMI köznevelésért felelős helyettes államtitkársága szervezésében számos hazai és nemzetközi tudományos és kulturális szervezet, oktatási intézmény és nagykövetség működik együtt annak érdekében, hogy a 2018-as Semmelweis-emlékévben minél szélesebb körben tisztelegjenek a 200 évvel ezelőtt született Semmelweis Ignác emléke és munkássága előtt. Az egyetemhez kötődő programokról Dr. Szél Ágoston rektor és Dr. Rosivall László, a Semmelweis Emlékbizottság elnöke beszéltek az egyetem honlapjának.

Az emlékévet elindító, és egyben a legfontosabb országos program az a konferencia lesz, amely június 5-én a Magyar Tudományos Akadémia és a Semmelweis Egyetem közös szervezésében, a kormányzat támogatásával, külföldi előadók és partnerek bevonásával valósul meg – ismertette Dr. Szél Ágoston. Öröm számunka, hogy Semmelweis Ignác személye, tragédiája egyre többfelé ismert a világon – tette hozzá. Egy ilyen kiemelt évforduló lehetőséget ad arra, hogy méltó módon tisztelegjünk előtte, hiszen munkássága nemzeti kincs – szögezte le a rektor.

A Semmelweis Egyetem és a Magyar Nőorvosok Társasága, az Orvosi Hetilap, a Semmelweis Kiadó, a Professional Publishers, az Akadémiai Kiadó Zrt., az Ian Donald Inter-University School és a Medicina Könyvkiadó Zrt. közös tudományos ülést szervez június 30-án, az egyetemi eseménysorozat legkiemelkedőbb napján. Mint ismert, Dr. Szél Ágoston megbízása is ezen a napon jár le, ami a rektor szavai szerint annyiban érdekesség, hogy a Semmelweis Ignáchoz kapcsolódó emlékévek egyfajta keretet adnak második rektori ciklusának. Mint felidézte, 2015-ben, a megbízatás kezdetén Semmelweis halálának 150. évfordulójáról emlékezett meg az egyetem. Hozzátette, az akkor megszervezett jeles programok is izgalmas részét képezték rektori pályafutásának.

Június 30-án, a tudományos ülés után, ünnepélyes keretek közt, hazai és nemzetközi egyetemi vezetők részvételével avatják fel Madarassy István szobrászművész sárgarézből hajlított, kétalakos, várandós nőket ábrázoló szobrát a Központi Betegellátó Épületben.

Dr. Rosivall László hangsúlyozta, egész éves eseménysorozatról van szó, aminek folytatása is lesz, mivel 2019-ben fennállásának 250 éves évfordulóját ünnepli majd az egyetem. Az emlékbizottság két éve dolgozik és szervezi a méltó megemlékezést, melynek nyomán Áder János köztársasági elnök elvállalta az emlékév fővédnökségét. 2017 őszén a Nemzeti Színházban hazánkban először és nagy sikerrel mutatták be Jens Bjorneboe norvég szerző 1958-ban írt Semmelweis-drámáját. Számos előzetes rádió- és TV-riport jelent meg az emlékévről – ismertette Dr. Rosivall László.

Nyomdai előkészítés alatt van a mintegy 1000 oldalas, eddig nem ismert részleteket és adatokat is feltáró, számos nemzetközi szerző részvételével megjelenő Emlékkönyv kézirata. A bizottság segítségével a világ számos pontján Semmelweis-szobrot avatnak az anyák megmentője előtt tisztelegve: Tokió, Prága, Krakkó, Berlin, Regensburg, Komárom, Maribor, Marosvásárhely, Temesvár, Los Angeles, Torontó mellett további helyszínekkel is folyik az egyeztetés – számolt be az emlékbizottság elnöke kiemelve, hogy a nagy hírű tudóst ábrázoló szobrok a magyar tudomány és kultúra követei.

Hozzátette, a Magyar Posta emlékbélyeget, a Magyar Nemzeti Bank emlékérmet ad ki, Budapesten és Miskolcon pedig színpadra kerül Ray Lustig amerikai kortárs zeneszerző Semmelweis című operája. Egyetemünkön Semmelweis Emlékmúzeum kialakítására kerül sor, egyetemi emléklevélpapír is készül, az Alumni Igazgatóság szervezésében pedig emlékséta is lesz az ünnepségsorozat folyamán – sorolta Dr. Rosivall László. További tervek, események a teljes beszámolóban.

(Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem)

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink