• Ónodi-Szűcs
  • Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

   Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

 • EBP
  • Teljesen megújul az Országos Reumatológiai Intézet

   Teljesen megújul az Országos Reumatológiai Intézet

  • Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

   Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

  • Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

   Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

 • EESZT
  • EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

   EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

  • EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

   EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

Ünnepségsorozat a Semmelweis Egyetemen

Regionális hírek 2017.07.03 10:10 Forrás: Weborvos összeállítás
Ünnepségsorozat a Semmelweis Egyetemen

A Semmelweis napi díszünnepélyt a diplomaátadók követték idén, 505 orvos- és 130 fogorvosjelöltet avattak doktorrá Budapesten.

A Semmelweis Ignác születésének 199. évfordulója alkalmából a Nagyvárad téri Elméleti Tömbben rendezett díszünnepséget – mely egyben a 247. akadémiai év záróünnepsége – Dr. Szél Ágoston rektor nyitotta meg. Mint hangsúlyozta, nevezetes évfordulókat él az egyetem: két év múlva alapításának 250., míg jövőre névadója, Semmelweis Ignác születésének 200. évfordulóját ünnepelheti. A rektor röviden végigtekintett az idei akadémiai év egyes eredményein, megemlítve a Központi Betegellátó Épület uniós fázisának átadását, valamint több nagy műszer – PET-CT, MR – beszerzését - számolt be az ünnepség részleteiről az egyetem honlapja.

Kitért arra, hogy a közelmúltban tették le az Egészségtudományi Kar új hatszintes épületszárnyának alapkövét, melyhez jelentős, mintegy 1,4 milliárd forintos támogatást nyújt a kormány. Az alapkőletétel a kínai miniszterelnökhelyettes részvételével történt meg, mivel az épület egy szintje ad helyet a hagyományos kínai gyógyászat képzésnek. Ezzel kapcsolatban a rektor kitért arra, hogy nem szabad összetéveszteni a nyugati orvoslást, amit az Általános Orvostudományi Kar tanít, és a hagyományos kínai gyógyászatot. Ugyanakkor – utalva a Semmelweis-reflexre – éppen Semmelweis napján méltán mondhatjuk, hogy legalább akkora hiba a bizonyítékokon alapuló orvoslást kizárólagosnak tekinteni, mint a tapasztalati eredményeket ab ovo elvetni – fogalmazott.

A rektor szólt arról is, hogy a Semmelweis Nap az egyetem legnagyobb ünnepe, hiszen alapvető az egészségügyi dolgozók számára is, de ilyenkor az egész egyetem névadója emlékének hódol. Az eseményen került sor az egyetem díjainak és megbízásainak-kinevezéseinek átadására. A beszámoló itt folytatódik

- Hetedszer díjazott újságírókat az egyetem

505 végzőst avattak orvosdoktorrá az ÁOK-n
Eskütételüket követően Dr. Merkely Béla klinikai rektorhelyettes és Dr. Hunyady László dékán avatta orvosdoktorokká az Általános Orvostudományi Karon végzett hallgatókat a Papp László Sportarénában. Összesen 505-en végeztek idén a karon, köztük 205 külföldi hallgató, akik a világ 24 országából érkeztek.

„Önöket most felruháztuk mindazokkal a jogokkal és kötelességekkel, amelyek a törvény erejénél fogva az orvosdoktorokat megilletik. Kérem, hogy esküjükhöz híven, orvosi tevékenységükkel szolgálják beteg embertársaik gyógyulását, teljesítsék az Önökre váró feladatokat" – mondta a frissen avatott orvosoknak a klinikai rektorhelyettes, a Klinikai Központ elnöke.

Dr. Hunyady László ünnepi beszédében hangsúlyozta: az itt ülők az elmúlt több mint fél évtized szorgalmas és kitartó munkájával kiérdemelték a Semmelweis Egyetem általános orvosi diplomáját. Nem kis teljesítmény ez, hiszen az egyetem olyan természettudományos alapokon nyugvó orvosi képzést nyújt, amely nemzetközileg is elismert és előkelő helyen szerepel a hazai és nemzetközi rangsorokban is – mutatott rá, hozzátéve, hogy az orvosképzés sikere a külföldi hallgatók magas arányában is látszik.

A dékán örvendetesnek nevezte, hogy a kormányzat részéről az elmúlt időszakban több alkalommal is megfogalmazódott az orvosképzés fejlesztésének szándéka. Kiemelte, hogy ez csak az oktatás, kutatás és betegellátás hármas egységének párhuzamos fejlesztésével érhető el. Szólt arról, hogy a kar vezetése folyamatosan dolgozik a képzés curriculumának és színvonalának megújításán, példaként említve a szimulációs módszerek bővítését és az ötödévben bevezetett blokkosított oktatást. A beszámoló itt folytatódik.

130 fogorvosjelöltet avattak doktorrá
130 fogorvosjelöltet avattak doktorrá a Fogorvostudományi Kar diplomaátadó ünnepségén a Madách Színházban. Magyar nyelven 81-en, angol nyelven 37-en, német nyelven 12-en fejezték be tanulmányaikat. A jelöltek közül 20-an summa cum laude, 94-en laude, 16-an rite minősítéssel szerezték meg a fogorvosdoktori címet.

Az eskütételt követően Dr. Hermann Péter oktatási rektorhelyettes, Dr. Gerber Gábor, a Fogorvostudományi Kar dékánja és Dr. Bartha Károly dékánhelyettes fogadták doktortársaikká kézfogásukkal az idén végzett hallgatókat.

Dr. Hermann Péter oktatási rektorhelyettes köszöntőjében arra kérte a frissen felavatott doktorokat, hogy esküjükhöz híven szolgálják embertársaik gyógyulását, járuljanak hozzá az egészségügyi ellátás célkitűzéseinek megvalósításához, továbbá törekedjenek hivatásuk folyamatos művelésére, ismereteik állandó gyarapítására, legyenek a magyar egészségügy lelkes munkatársai, szolgálják népüket, mint a Haza hűséges polgárai.

A végzett hallgatók nevében Dr. Mezei Dorottya, Dr. Crowley Michael Jordan és Dr. Adrian Stetter válaszolt a rektorhelyettes szavaira. Dr. Mezei Dorottya kiemelte, az egyetemi évek során olyan tudást és látásmódot kaptak, amelynek ismeretében a jövőben önálló döntéseket tudnak hozni, ki tudják választani betegeik számára a legmegfelelőbb kezelési módot. Mint mondta, az egyetem megtanította őket arra, hogyan hozzanak felelős döntéseket a tényeken alapuló orvoslás mércéjének segítségével. Az itt szerzett tudás szerinte garancia arra, hogy olyan szakemberekké váljanak, akik nemcsak gyógyítják a betegséget, hanem megkeresik annak okát is. A tudósítás itt folytatódik. (Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem)

131 gyógyszerészt avattak doktorrá Budapesten

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink