• Ónodi-Szűcs
  • Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

   Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

 • EBP
  • Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

   Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

  • Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

   Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

  • Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

   Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

 • EESZT
  • EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

   EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

  • EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

   EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

Van megoldás a kemoterápia okozta hajhullásra

Regionális hírek 2017.09.20 14:29 Forrás: Weborvos
Van megoldás a kemoterápia okozta hajhullásra

Már hazánkban is elérhető a hajas fejbőr hidegterápiája, amely segíthet a kemoterápia okozta hajhullás leküzdésében.

Amikor kiderül valakiről, hogy daganatos megbetegedése van és kemoterápiára kell járnia, a betegekben gyakran merül fel a „Most ki fog hullani a hajam?" kérdés. A haj azért hullik ki a kemoterápia alatt, mert a kemoterápiás szerek a szervezetben lévő összes gyorsan osztódó sejtet célozzák, és a hajhagymák sejtjei az emberi szervezet második leggyorsabban osztódó sejtjeinek számítanak. Sok beteg számára a kemoterápia által okozott, egyik legkellemetlenebb mellékhatás a hajhullás, amely a külső hatásokon kívül hatással van a beteg lelki világára és az önbecsülésére is. A hajkorona elvesztésével már a környezet számára is láthatóvá válik a megbetegedés, és emiatt sok beteg rosszul érzi magát, szégyenkezik. Az AVON által az Uzsoki Utcai Kórháznak adományozott hidegterápiás készülék, hazánkban egyedülálló módon nyújt a daganatos betegeknek olyan kiegészítő kezelést a kemoterápia alatt, amely csökkentheti a haj kihullásának mértékét.

„A test gyorsabban gyógyul, mint a lélek. A 7,5 millió forintos adományából megvásárolt készülékkel, hazánkban elsőként nyújthatunk megoldást a kemoterápiában részesülő betegek számára, hajuk megőrzésében. A hajas fejbőr hidegterápiája egy egyszerű kezelés, amivel a kemoterápia által okozott hajhagyma károsodása mérsékelhető. A fejbőr hőmérsékletét 4°C-ra csökkentjük közvetlenül a kemoterápiás kezelés előtt, közben és után. Ezáltal csökken a vér áramlása a hajhagymákhoz, amely által elkerülhető vagy csökkenthető a hajhullás mértéke. A páciensek számára ez a kezelés lehetőséget ad arra, hogy minél kisebb változásokat kelljen megélniük és összességében pozitívabban állhassanak a kezelésükhöz" – nyilatkozta Puskás Gabriella, az adományban részesülő Emlőrák Gyógyításáért Alapítvány elnöke.

„A készüléket eddig 22 betegünkön használtuk. Az eddigi eredmények nagyon biztatóak, a kezelésnek köszönhetően 18 beteg tudta elkerülni a paróka viselését. Célunk, hogy ezzel az egyedülálló kezeléssel megkönnyítsük a betegeink életét és a betegséggel való szembenézést" – számolt be Puskás Gabriella az eddigi tapasztalatokról.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink