• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

   Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

 • EBP
  • EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

   EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

  • EBP: fejlesztik a monori szakrendelőt

   EBP: fejlesztik a monori szakrendelőt

  • Új ellátások is lesznek a megújuló szakrendelőben

   Új ellátások is lesznek a megújuló szakrendelőben

 • EESZT
  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

  • EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

   EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

  • Merre tovább Elektronikus Egészségügyi Tér?

   Merre tovább Elektronikus Egészségügyi Tér?

A Nemzeti Vese Program

Veseelégtelenség 2012.04.22 06:52 Forrás: Nemzeti Vese Program

Kiemelt feladat a veszélyeztetett célcsoportok tájékoztatása.

2011 májusában széles szakmai és társadalmi összefogás keretében kezdte meg munkáját a Nemzeti Vese Program, amelynek létrehozásában a Nephrológiai Szolgáltatók Egyesülete, a Magyar Nephrologiai Társaság, a Magyar Transzplantációs Társaság és az érintett civil szervezetek vettek részt. A kezdeményezés célja a lakosság folyamatos informálása a vesebetegség veszélyeiről és kezelési lehetőségeiről, valamint olyan szakmai párbeszéd kialakítása, amelynek eredménye egy – a döntéshozók számára is iránymutatást, valódi megoldást jelentő - cselekvési terv megalkotása. E dokumentumot 2012 márciusában, a Vese Világnapja kapcsán nyújtották át a szaktárca képviselőjének.

A Nemzeti Vese Program szakértői az indulás óta számos rendezvényen hívták fel a figyelmet a megelőzés és a korai felismerés fontosságára. Kiemelt feladatnak tekintik a veszélyeztetett célcsoportok tájékoztatását, így cukorbetegek és más betegségben szenvedők betegszervezeteinek is szerveznek előadásokat.

A program égisze alatt a szakemberek ellátogatnak a dialízis központokba, hogy felvilágosítással növeljék a szervátültetési programokba bevonható betegek arányát.

A Nemzeti Vese Program kiemelten foglalkozik a háziorvosok képzésével, hiszen először ők kerülnek kapcsolatba a beteggel. Ezért 2012 februártól a Magyar Nephrologiai Társaság a Magyar Általános Orvosok Tudományos Egyesületével, a Semmelweis Egyetem közreműködésével közös továbbképző tanfolyamsorozatot indított.

A Nemzeti Vese Program www.vesebetegseg.hu néven elindította a nagyközönségnek szóló weboldalát. A tájékoztatóinkban érintett témákról ott részletesebb információt és más hasznos anyagot, ismertetőt találnak a vesebetegségekről és a Nemzeti Vese Program aktualitásairól.

A figyelem felkeltésében és a tájékoztatásban aktív szerepet vállalnak a vesebetegséggel élők is, köztük a Program nagykövetei – Börcsök Enikő színésznő és Both András színművész, az RTL Klub hangja – akik személyesen is érintettek, hiszen mindketten vesetranszplantáción estek át. A Programot támogatásáról biztosította dr. Szócska Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért felelős államtitkára is. (Both András történetét itt olvashatja)

További tudnivalók

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink