• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

   Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

 • EBP
  • EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

   EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

  • EBP: fejlesztik a monori szakrendelőt

   EBP: fejlesztik a monori szakrendelőt

  • Új ellátások is lesznek a megújuló szakrendelőben

   Új ellátások is lesznek a megújuló szakrendelőben

 • EESZT
  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

  • EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

   EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

  • Merre tovább Elektronikus Egészségügyi Tér?

   Merre tovább Elektronikus Egészségügyi Tér?

A veseelégtelenség tünetei

Veseelégtelenség 2012.04.22 08:10 Forrás: Nemzeti Vese Program

A vesék károsodása nagyon sokáig tünetmentes, nincs eligazító panasz.

A vesék károsodása nagyon sokáig tünetmentes, és az elsőként jelentkező tüneteksem utalnak feltétlenül egyértelműen a vesék károsodására. A korai stádiumú krónikus vesebetegségben szenvedő emberek nagy többsége tünetmentes. A legelső tünetek közé tartozik, hogy az illető gyengének érzi magát, fásult és könnyen elfárad. A kórállapot előrehaladtával előfordulhat alvászavar, fejfájás, zavart gondolkodás, csökken az étvágy, az ételeknek pedig szokatlan íze lesz, a száj nyálkahártyája begyulladhat.

Utalhat vesekárosodásra a tartós vérszegénység, az emelkedő vérnyomás, a bőr szárazsága, a testszerte jelentkező viszketés, később pedig a vizelet mennyiségének növekedése, esetleg a rendszeres, éjszaka jelentkező vizelési inger. Később a vizelet mennyisége csökkenhet, ez a veseműködés további beszűkülésére utalhat. Ha a napi vizeletmennyiség 500 ml-nél kevesebb, az egyértelműen kóros, ez az oliguria, ha pedig 3 liternél több, akkor poliuriának hívják. Mindkét állapot betegségtünet - kivétel, ha a kevés vizelet oka az extrém alacsony folyadékfogyasztás, a túl sok vizelet termelődése pedig az extrém magas folyadékfogyasztás következménye.

Tünet lehet a rendszeres hányinger, hányás, különösen reggel. Hasmenés is előfordul, illetve ha úgynevezett „zsákvese" miatti veseelégtelenség alakul ki, akkor a vesék görcsös fájdalma jelentkezhet, illetve vér lehet a vizeletben. Többen tapasztalnak csökkent szexuális aktivitást, libidócsökkenést. A bokák és a lábak vizesedése, dagadása, reggelre a szem környékének duzzanata, légszomj, mellkasi fájdalom, izomgörcsök és rángások megjelenése is figyelmeztető jel lehet.

Az a tapasztalat, hogy a dialízis programba kerülő minden második beteg évek óta fennálló panaszai ellenére sem tudja, hogy a veséi súlyosan károsodtak, nem jár vesebeteg gondozásra, ezért őket váratlanul éri, hogy veseelégtelenség alakult ki. Szakemberek épp ezért nem győzik eléggé hangsúlyozni, hogy nemcsak a kockázattal élők (magas vérnyomásos, cukorbeteg emberek, elhízottak, dohányzók, 50 év felettiek), hanem a magukat egészségesnek gondolók esetében is szükség van rendszeres laborvizsgálatra, hogy a vesék állapota ellenőrizhető legyen.

Laborértékek
Az előbb említett tünetek nem mindig egyértelműek, más betegségek is okozhatják ezeket. Épp ezért az orvos laborvizsgálatot rendel el. A betegség első jele a vizeletben megjelenő fehérje (albuminürítés, kezdetben csak kisebb mennyiségben, ún. mikroalbuminuria), amit egyszerű módszerekkel ki lehet mutatni, akár tesztcsíkok használatával a háziorvosi rendelőben is. Vesebetegség kimutatásához vizsgáljuk a szérum kreatinin, húgysav, foszfát, kálium és kalciumszintet, készül vérkép, vérgáz-analízis és természetesen vizeletvizsgálat.

További tudnivalók

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink