• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

   Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

 • EBP
  • EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

   EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

  • EBP: fejlesztik a monori szakrendelőt

   EBP: fejlesztik a monori szakrendelőt

  • Új ellátások is lesznek a megújuló szakrendelőben

   Új ellátások is lesznek a megújuló szakrendelőben

 • EESZT
  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

  • EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

   EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

  • Merre tovább Elektronikus Egészségügyi Tér?

   Merre tovább Elektronikus Egészségügyi Tér?

Megelőzés, korai felismerés

Veseelégtelenség 2012.04.22 07:37 Forrás: Nemzeti Vese Program

A korai terápia megelőzheti a vesekárosodás további folyamatát.

Miért nem fedezik fel időben a vesebetegséget? Azért, mert általában nincs tünete a károsodásnak, és sokan évekig nem keresik fel háziorvosukat, hogy laborvizsgálatot kérjenek. Pedig a vesebetegség - elméletileg - korán észlelhető, csupán laborvizsgáltra van szükség.

Vérmintából a szérum karbamid, kreatinin, húgysav, nátrium, kálium, kalcium, foszfát mérését és glomerularis filtrációs ráta (GFR) becslését, a vérkép meghatározását végzik el. A vizelet mintában vér (vörösvérsejtek), genny és fehérje (albumin) jelenlétét kell keresni. Érdemes tudni, hogy a GFR számértéke jó közelítéssel megfelel a vesefunkció százalékos értékének.

A hasi ultrahang vizsgálat fontos információt nyújt a vesék méretéről, esetleges szerkezeti károsodás jelenlétéről. Ezekre a vizsgálatokra a vese szempontjából teljesen egészségesnek tűnő, tünetmentes embereknél is szükség van, különösen akkor, ha társbetegség, vagy egyéb kockázati tényező áll fen, mivel a vesék óriási kapacitástartalékkal rendelkeznek, és általában semmilyen külső jele nincs a károsodásnak (megj.: ha az alapvizsgálatok kórosak, akkor évente, vagy akár gyakrabban is kell, amennyiben nem kórosak akkor természetesen nem kell évente mindenkit vizsgálni).

A veseelégtelenség korai felismerése kiemelt fontosságú, mert a korai terápia megelőzheti a vesekárosodás további romlását, illetve lassíthatja a szív-, és érrendszeri betegségek kialakulását. A vesekárosodás miatt bekövetkező kardiovaszkuláris betegségek a páciens halálához vezetnek, még mielőtt magára a vesekárosodásra fény derülne.

Felismert veseelégtelenség esetén a laboratóriumi vizsgálatokat és a hasi ultrahang vizsgálatot rendszeres időközönként ismételni kell, a vizsgálatok gyakorisága a veseelégtelenség súlyosságától függ.

Más módon nem kórismézhető, elsősorban immunológiai eredetű vesebetegségeknél vagy ismeretlen eredetű veseelégtelenség kialakulása esetén szükség lehet a veséből helyi érzéstelenítés után, ultrahangos ellenőrzés mellett, vékony tűvel végzett szöveti mintavételre is. A korai diagnózis előnyei

Azoknál, akik valamilyen kockázati csoportba tartoznak (leginkább a magas vérnyomásban és cukorbetegségben szenvedők sorolhatók ide) a rendszeres szűrésnek kiemelt jelentősége van! Ha a háziorvos magától nem ajánlja fel, mi is kérhetjük, hogy ellenőrizzék veséink kapacitását. Ez főleg cukorbeteg, magas vérnyomásos, túlsúlyos, dohányzó személyeknél, illetve 50 év felettieknél rendkívül fontos.

További tudnivalók

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink