• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Szenior Akadémia - fókuszban a méhnyakrák

Egészségmagazin 2024.04.15 Forrás: Semmelweis Egyetem
Szenior Akadémia - fókuszban a méhnyakrák

Előadás a HPV-vírusról, az általa okozott méhnyakrákról és annak kialakulásáról, kezeléséről, valamint a prevenció fontosságáról.

A Szenior Akadémia 2023/24-es tavaszi szemeszterének kilencedik alkalmán dr. Bánhidy Ferenc rektorhelyettes, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika professzora beszélt egyebek mellett a HPV-vírusról, az általa okozott méhnyakrákról és annak kialakulásáról, kezeléséről, valamint a prevenció fontosságáról - adta közre az előadás videófelvételét az egyetemi portál.

Dr. Bánhidy Ferenc előadásában úgy fogalmazott, minden olyan betegség ellen, amely megtámad minket, a megelőzés a legjobb lehetőség. A HPV-ről (humán papillomavírus) is elmondható, hogy a gyógyítása nehéz, míg a megelőzés sokkal hatékonyabb. Felidézte Harald zur Hausen német biológus Nobel-díjat érő felfedezését, ami szerint a méhnyakrák és a HPV-vírus között összefüggés mutatható ki. A felfedezés után elindult a védőoltások fejlesztése, ezek típusait is bemutatta, hangsúlyozva, hogy a HPV elleni védőoltás fiatalkori beadásával nagyon jó védettség mellett sokkal kisebb esély van arra, hogy méhnyakrák alakuljon ki. Kiemelte, hogy Magyarországon mára bekerült a fiatalok oltási sorába a HPV elleni vakcináció, ami prevenció fontos eleme. Az oltással kapcsolatban elmondta, hogy a fiatalkori oltás a leghatékonyabb, mert a fiatalok immunrendszere erősebb; 40-50 éves kor felett már nem nagyon van értelme a védőoltást felvenni.

Felhívta a figyelmet a rendszeres rákszűrés fontosságára, ugyanakkor azt is hozzátette, hogy ez csak a HPV-fertőzés gyanúját vetheti fel, annak pontos diagnózisa a HPV-teszt. Magát a vírust azonban egy PCR-vizsgálattal lehet megtalálni és azonosítani. Dr. Bánhidy Ferenc azt javasolja annak, akinél HPV-fertőzöttséget mutatnak ki, hogy rendszeresen keresse fel kezelőorvosát. Mint elmondta, bizonyos esetekben évekkel később is csak a vírus jelenlétét igazolják, de előfordulhat, hogy egy-két év múltán rákmegelőző vagy rákos állapotok is kialakulhatnak. Mivel a teljes gyógyítás jelenleg gyógyszerrel még nem megoldott, kiemelten fontos a rendszeres kontollvizsgálat. Kiemelte, egyes esetekben a szervezet immunrendszere is képes lehet arra, hogy eltüntesse a HPV-vírust, ilyenkor egy-másfél év elteltével ismételt vizsgálat és negatív eredmény után tekinthető a beteg negatívnak. Egyes adatok szerint a népesség 80 százalékát érintheti a HPV-fertőzés, de rákos elváltozások ehhez képest viszonylag kis számban mutatkoznak – ez is azt jelzi, hogy az immunrendszer sok esetben képes felvenni a harcot a vírussal. Részletesen ismertette azt is, hogy milyen eredmények, leletek esetén milyen gyakran javasolt az ellenőrzés.

Dr. Bánhidy Ferenc előadásában HPV által okozott szájüregi daganatokról is, amelyekről elmondta, hogy ezek jobban reagálnak a kezelésre, mint a nem HPV által okozott hasonló elváltozások. A szájüregből vett HPV-vírus teszt ugyanúgy meg tudja mutatni, hogy jelen van-e a HPV-vírus vivőanyaga. A rendszeres ellenőrzés fontosságára ezzel kapcsolatban is felhívta a figyelmet. (Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem)

Legolvasottabb cikkeink