• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Egészségügyi témában pályázatot hirdetnek civil szervezeteknek

Hírek 2024.04.12 Forrás: MTI
Egészségügyi témában pályázatot hirdetnek civil szervezeteknek

A rendelkezésre álló teljes pályázati keretösszeg 160 millió forint, az igényelhető minimális támogatás összege 500 ezer forint.

Százhatvan millió forint keretösszeggel, egészségügyi társadalmi, civil és nonprofit szervezetek működési támogatására hirdet pályázatot a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkársága a Betegszervezetek Magyarországi Szövetségével (BEMOSZ). A BEMOSZ pénteki, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a központi költségvetésből nyújtott támogatás célja a prevenciós szemlélet jobb érvényesülése, valamint a betegegyüttműködés és általában a lakosság egészségtudatosságának javítása. Kiemelték: a pályázaton azon - a vonatkozó törvényi előírásoknak megfelelő civil és nonprofit - magyarországi szervezetek indulhatnak, melyeket 2020. december 31. előtt jogerősen bejegyeztek, és folyamatos közhasznú minősítéssel rendelkeznek. A kiírás kizárja a forprofit és az állami vagy önkormányzati fenntartású szervezeteket, intézményeket.

A támogatás előfinanszírozott, vissza nem térítendő, százszázalékos támogatásintenzitással. Azaz nem kell önrész, és a megnyert összeg egészét támogatási előlegként, egy összegben, utólagos beszámolási kötelezettséggel az eredményhirdetést követően megkapják a nyertesek - ismertette a szövetség.

A rendelkezésre álló teljes pályázati keretösszeg 160 millió forint, az igényelhető minimális támogatás összege 500 ezer forint.

A kiírás értelmében azon szervezetek pályázhatnak, amelyek családok, gyermekek vagy fiatalok egészsége, egészségnevelése, illetve őket érintő prevencióval; a legnagyobb betegségterhet jelentő krónikus nem-fertőző megbetegedésekkel (ún. népbetegségek: daganatos, szív- és érrendszeri, anyagcsere és mozgásszervi, illetve mentális betegségek); ritka betegségben szenvedők segítésével vagy egyéb egészségügyi prevencióval és beteg-, illetve családtámogatással foglalkoznak.

A támogatási kérelem szinte minden "tipikus" betegszervezeti tevékenységre benyújtható - például egészségnevelés és prevenció, betegedukációs programok szervezése, betegtájékoztató kiadványok, felmérések készítése, konferencia szervezése, egészségmegőrző programok, de például honlap létrehozására és fejlesztésére is lehet pályázni. A támogatási kérelemben foglalt tevékenységeket 2024. január 1. és december 31. közötti időszakban kell elvégezni - tudatta a szövetség.

A támogatási kérelmek elektronikus benyújtásának határideje április 30. A pályázati feltételekkel, tudnivalókkal kapcsolatban a részletes információk a BEMOSZ hivatalos honlapján (www.bemosz.hu) találhatók meg - olvasható a közleményben.

Legolvasottabb cikkeink