• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Receptre is felírhatják a mozgást mostantól a háziorvosok

Hírek 2024.05.15 Forrás: Weborvos
Receptre is felírhatják a mozgást mostantól a háziorvosok

Naponta 37 honfitársunk hal meg csak a mozgásszegény életmód következtében!

A rendszeres testmozgás az egyik legjobb prevenció számos betegség megelőzésére, sőt már kialakult betegségek esetében is gyógyító hatású. A Mozgás Receptre programban a fizikai aktivitást háziorvosok ajánlják és írják majd fel, mint gyógyító-megelőző eszközt, ami települési önkormányzatok és sportlétesítmények részvételével kerülhet megvalósításra.

A születéskor várható élettartamunk 4,5 évvel elmarad az unió átlagától (a nőknél -3,9 év, a férfiaknál -5,1 év), miközben az Eurobarométer felmérése szerint Magyarországon az emberek 59 százaléka soha nem sportol! (Összehasonlításul: Finnországban 8, Svédországban 12, Szlovéniában 25, Csehországban pedig 26 százalék a soha nem sportolók aránya.) A magyarországi halálozások 9,7 százaléka egyértelműen a mozgásszegény életmódra vezethető vissza, azaz naponta 37 honfitársunk hal meg csak a mozgásszegény életmód következtében!

A WHO kutatásából látszik, hogy egészségi állapotunk szempontjából kulcsfontosságú az életmódunk, és az is jól látható, hogy kizárólag egészségügyre alapozva nem lehet társadalmi szinten jelentősen javítani az egészségi állapotunkon. Jobb, egyszerűbb, olcsóbb egy betegséget megelőzni, mint gyógyítani.

Ezért indították el az Aktív Magyarország Programot, hogy a magyarok aktívan, egészségesen éljék a mindennapjaikat. A Mozgás Receptre program a Magyar Életmód Orvostani Társaság (ÉMOT) gondozásában, az Aktív Magyarország Program részeként, számos helyi önkormányzat, civil- és betegszervezet támogatásával valósul meg. A programban történő részvétel minden szereplő számára önkéntes.

E koncepció alkalmazására már számos nemzetközi példa is akad. Az Új-Zélandon elsőként bevezetett megoldás azóta elterjedt Svédországban, az USÁ-ban, valamint Nagy-Britanniában is. Feltétlenül meg kell említeni az első magyar kezdeményezést is, amit a Budapest Főváros XII. kerületi Hegyvidéki Önkormányzata 2022-ben indított el.

A megvalósítás során a Magyar Életmód Orvostani Társaság adja a program egészségszakmai hátterét, a központi kommunikációs eszközöket, elkészíti a program megvalósításához szükséges nyomdai termékeket, felépíti és karbantartja a programban résztvevő háziorvosok és mozgáshelyszínek adatbázisát, a résztvevők részére képzést, valamint országos konferenciát szervez, és elkészíti a programban történő részvétel követésére szolgáló informatikai rendszert. 

Első körben az ÉMOT egy online kitölthető kérdőívvel igyekezett felmérni a magyar háziorvosi praxisok tapasztalatait és véleményét a betegek mozgásra vonatkozó edukációjával kapcsolatban. A beérkezett válaszok alapján elmondható, hogy a háziorvos kollégák megítélése szerint a gyógyítás során a legfontosabb életmódtényezők a dohányzás elhagyása és a rendszeres mozgás, a fizikai aktivitás. Ha az egyes életmódtényezők megváltoztatásának hatékonyságáról érdeklődtünk, a legjobb eredményekről az egészséges étrend kialakításával kapcsolatban számoltak be.

A jelenleg történő, fizikai aktivitással kapcsolatos tanácsadás gyakoriságáról ugyancsak a válaszadók kevesebb, mint tizede mondta, hogy „minden, vagy majdnem minden viziten” történik ilyen, de a kitöltők több mint felénél a vizitek többségében, és további egyharmadnál pedig kb. a vizitek felében történik ilyen.

A beérkezett válaszok alapján a praxisokban a fizikai aktivitással kapcsolatos edukáció feladata egyértelműen az orvosé, az esetek túlnyomó többségében ő egyedül vagy a szakdolgozó segítségével végzi el a feladatot. Az edukációs munka során felhasznált információforrásokkal kapcsolatban egyértelműen az orvoskollégák jelentik a fő információforrást, láthatóan nagyon hiányoznak a célzott képzések, részben mindenki az internetről tájékozódik e témában.

A Szakmai Tanácsadó Testület segítségével megkezdődött a szakmai háttéranyagok kidolgozása is. Az elkészült átfogó szakmai anyagot igyekeztek a modern ember és a digitális világ igényeihez igazítani. Így mindez kisebb, önmagukban is olvasható és értelmezhető egységekre bontva jelenik meg, ahol minden „egység” egy-egy jól megfogott kulcsszó-összetétel köré épül, amit egy jól navigálható és kereshető menürendszer fog össze.

A megvalósítás fontos partnerei a települési önkormányzatok, akik abban segítenek, hogy a programinformációk eljussanak a területükön működő háziorvosokhoz, és a lakossághoz, valamint bevonják a közigazgatási területükön működő sportlétesítményeket, ahol a receptet kapó páciensek részére ingyenes mozgási lehetőségeket biztosítanak. Jelenleg 24 önkormányzat bevonása zajlik.

Legolvasottabb cikkeink