• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Lyme-kór és művészet

Lyme borreliosis 2023.06.19 Forrás: Lymedisease.org
Lyme-kór és művészet

Festményei a Lyme-kórral kapcsolatos személyes tapasztalataira összpontosítanak.

Riley Sims, az amerikai Indiana állambeli Ball State University végzőse nemrégiben állította ki diplomamunkáját „Egyetlen kullancs” címmel a campus művészeti galériájában. A diplomamunkához részletes leírást is csatolt a művész.

Az „Egyetlen kullancs” a Lyme-kórral kapcsolatos személyes tapasztalataimra összpontosít, és célja, hogy felhívja a figyelmet a finanszírozás és a kutatás hiányára, amely ezt a sok embert legyengítő betegséget övezi.

Lyme-kórt diagnosztizáltak nálam. Hosszú évekkel azt követően, hogy krónikus fájdalomtól és egyéb tünetektől szenvedtem. Sajnos az orvosom csak a klasszikus vörös, kör alakú foltot kereste a betegség jeleként, ami akkoriban nem volt látható a testemen. Ha az orvostársadalom több információval és kutatási forrással rendelkezne, talán több orvos lenne képes korábban felismerni a betegséget, és jobb kezelési lehetőségeket kínálna.

Munkám révén megtanítom az embereknek, hogy mire kell figyelniük a Lyme-kórral kapcsolatban, hogy időben azonosítsák a kórt. Például, az ízületi fájdalmakra, a fáradtságra és a legyengült immunrendszerre. A végső célom az, hogy felhívjam a figyelmet a betegségre és finanszírozást nyújtsak a kutatásra, hogy egy napon megtaláljuk a betegség gyógymódját.

Az erős gondolkodásmód fenntartása

Művészi vízióm az, hogy a munkámmal megmozgassam az embereket, még akkor is, ha személyesen nem tapasztalták meg a Lyme-kórt. Szeretném, ha a közönségem képes lenne azonosulni a munkám témáival, például a pozitív és negatív gondolkodásmód közötti egyensúly megtalálásával, valamint a nehézségekkel szemben fellépő erős gondolkodásmód fenntartásával. Azzal, hogy kapcsolatot teremtek a nézőimmel, arra inspirálom őket, hogy cselekedjenek és támogassák az ügyet.

Az „Egyetlen kullancs” című diplomamunkám kiállításának létrehozása során a folyamatot egyfajta terápiaként, a frusztrációim és küzdelmeim kifejezésére használtam. A festés akcióalapú technikája lehetővé teszi számomra, hogy erőteljesen és zsigeri módon fejezzem ki érzelmeimet, ahol hígított festéket fröcskölök és dobálok a nyers vászonra. Élénk színeket használok az öröm és az optimizmus ábrázolására, és fekete, ismétlődő elemeket a Lyme-kórral kapcsolatos betolakodó baktériumok és negatív gondolatok szimbolizálására.

Sok olyan nap van, amikor a Lyme-kór miatt, tüneteim fellángolása következtében nem tudok alkotni, és azokon a napokon, amikor tudok, az ecsetvonások ismétlődő mozgását meditációra és relaxációra használom. Ezek az ismétlődő elemek a munkámban a Lyme-kórral való élet folyamatos küzdelmeit és frusztrációit jelképezik, de világos színekkel vannak összefonódva, hogy megmutassák, mindig van remény és pozitívum, még a legsötétebb időkben is. Ezen elemek átfedésével és összeszövésével az élet pozitív és negatív aspektusai közötti egyensúlyt és a pozitív gondolkodásmód fenntartásának fontosságát szeretném bemutatni, amikor krónikus betegséggel küzdünk.

Az „Egyetlen kullancs” műalkotás erőteljes kifejezése a Lyme-kórral való élet mindennapi küzdelmeinek és győzelmeinek. Szakdolgozatom kiállításán keresztül felhívom a figyelmet, inspirálok másokat, és cselekvésre ösztönzök a gyógymód kutatásának finanszírozásáért. A Lyme-kór nagyon sok embert érint, és a figyelemfelkeltéssel és a közönségemmel való kapcsolatteremtéssel szeretnék változást elérni azok életében, akiket érintettek.

Riley Sims további művei az Instagramon találhatóak meg: artist_rileysims.

Forrás: lymedisease.org

(Fotó: artist_rileysims/Instargram)

Legolvasottabb cikkeink