• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Új lehetőség a nyelészavarban szenvedő betegek kezelésében

Egészségpolitika 2024.04.25 Forrás: Weborvos
Új lehetőség a nyelészavarban szenvedő betegek kezelésében

A Semmelweis Egyetem klinikáján a gyakran súlyos állapotú betegek utaztatása nélkül képesek lesznek a probléma korai felismerésére. 

Jelentősen megkönnyíti a nyelészavarban (diszfágia) szenvedő betegek diagnosztikáját és kezelését az az új endoszkópos eszköz, amelyet április 25-én adtak át a Semmelweis Egyetem Rehabilitációs Klinikáján. 

Az új flexibilis endoszkóp lehetővé teszi a súlyos nyelészavarok non-invazív vizsgálatát, aminek köszönhetően a szakemberek pontosabb diagnózist állíthatnak fel, és hatékonyabb kezelési tervet dolgozhatnak ki. A diszfágia a betegek körülbelül harmadánál agysérülés következtében alakul ki, a stroke-ból felépülő pácienseknek pedig több mint felét érinti, és komoly szövődményekhez, akár halálos kimenetelhez is vezethet. 

„Ez az eszköz jelentősen javíthatja a nyelészavar diagnosztizálását és kezelését, a minél korábban elkezdett kezelésnek köszönhetően pedig rövidülhet a betegek kórházi benntartózkodásának ideje is. A klinikák közötti együttműködés jegyében a Rehabilitációs Klinikán készült felvételeket a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika szakemberei távmedicina révén értékelik ki, így a gyakran súlyos állapotú betegek utaztatása nélkül képesek leszünk a probléma korai felismerésére és azonnali beavatkozásra, ami alapvetően javíthatja betegeink életminőségét” – emelte ki dr. Cserháti Péter, a Semmelweis Egyetem Rehabilitációs Klinikájának igazgatója. 

 

Az intézmény elkötelezett amellett, hogy a legfejlettebb orvosi technológiát és terápiás módszereket kínálja betegei számára. A Danone Magyarország Kft. Nutricia üzletága és a Szent Vincent Rehabilitációs Központ támogatásával beszerzett új eszközt egy évig használhatják az intézmény logopédusai, valamint hang-, beszéd-, és nyelésterapeutái.  

Az átadóünnepségen Flamm Attila, a fejlesztést támogató Danone Magyarország Kft. Nutricia üzletágvezetője elmondta, hogy a társadalmi felelősségvállalás jegyében évek óta egészségipari együttműködő partnere a cég a klinikának, és reményeik szerint a készülék jövőbeni biztosításával hosszú távon is hozzájárulhatnak majd a nyelészavarban szenvedők még hatékonyabb terápiájához.

 

Legolvasottabb cikkeink