• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Még egyéni csúcsot futott, aztán…

Lyme borreliosis 2024.04.24 Forrás: Weborvos
Még egyéni csúcsot futott, aztán…

Csak a pontos diagnózis és a szakszerű terápia segített neki visszatalálni régi énjéhez.

Tóth-Kardos Gréta 18 éves, érettségi előtt áll. A budakeszi diák élete nagy részét sporttal és tanulással tölti, tízéves kora óta atletizál, jóideje versenyszerűen a Vasas színeiben, emellett úszik, lovagol tizenegy éve. Most a tanuláson kívül mindez múlt időbe került, mert olyan fájdalmai jelentkeztek, amelyek miatt jelentős fordulatot vett az élete – egy időre.

Mikor és milyen tünetekkel keresett először orvosi segítséget?

2022 nyár vége felé kezdődött a fájdalom, merevség. Drasztikusan robbant be, ugyanis még szeptember elején a Magyar Liga döntőben négyszáz méteres gátfutásban egyéni csúcsot értem el, de nem sokkal később már az edzőm is látta, hogy megváltozott a mozgásom a fájdalmak miatt. Olyan érzésem volt, mintha megerőltettem volna magam egy hosszú futás alatt. Egyre rosszabb lett. Ezért 2022 októberében elmentünk a háziorvosomhoz, mert akkorra eldurvultak a tünetek, már alig bírtam felkelni, nem tudtam egyedül felöltözni, két embernek kellett segítenie, hogy le tudjak jönni a lépcsőn. A háziorvos reumatológiára utalt. Ott azt mondták, hogy reumás vagyok, azonnal abba kell hagynom a sportolást, testnevelésórára sem járhatok. Szteroidokat, metotrexátot szedettek velem. Jobban lettem, de nem hagyott minket nyugodni a szüleimmel, hogy így jártam.

Mikor készült a DualDur tesztje? Mit mutatott?

Mint említettem, otthon nagyon sokat gondolkoztunk, hogy vajon mi lehet a baj, és ekkor vetődött fel, hogy esetleg Lyme-kóros lehetek, bár csípésnyomom nem volt. Újból elmentünk a háziorvosomhoz beutalót kérni a célirányos vérvételre. Ez pozitív lett. A háziorvos egy heti antibiotikum kúrát írt fel, de igazából ez semmilyen változást nem hozott. Aztán elkezdtem elhagyni a szteroidot és a metotrexátot, mivel mondták, hogy a szteroid nem jó a Lyme-kórra, többet árt, mint használ. A fordulatot egy véletlen találkozás hozta 2023 tavaszán: édesapám az erdőben dolgozott, amikor összetalálkozott a kutyáját sétáltató Bózsik Béla doktor bácsival. Beszélgetésbe elegyedtek, apukám mesélt a bajaimról, és ő ajánlotta az általa kifejlesztett vérvizsgálatot. a DualDurt. El is végeztettük, és nagyon-nagyon sokféle kórokozót mutattak ki a véremből.

Milyen terápiát kapott?

Speciális antibiotikum-kúrát kaptam, ötféle antibiotikumot kellett szednem két hónapon keresztül, és emellett követtem egy húsmentes diétát is a gyulladáscsökkentés érdekében.  

Milyen változásokat vett észre magán a terápia alatt és után? Mennyi időbe telt, míg érezhetően javulni kezdett az állapota?

Időként visszatérő, nem túl erős fájdalmat éreztem például a kezemben, a vállamban. Erre azt mondta Béla bácsi, hogy ez teljesen normális és rendben van, hiszen ürül a szervezetemből a sok kórokozó, ez okozza a fájdalmakat. A terápia után mindent szinte ugyanúgy tudtam csinálni, mint azelőtt, éltem és virultam, végre elmúltak a fájdalmaim.

Tud-e olyan példát mondani, amit a terápia előtt nem volt képes megtenni, a javulás után pedig igen?

2023 nyár végén újabb DualDur tesztet csináltattunk. Ez már alig mutatott kórokozókat a véremből. Ezt egy immunrendszer erősítő programmal, gyógygombákkal próbáltuk még leküzdeni. Egyelőre ezeket szedem, és figyelek a változatos és egészséges táplálkozásra is. Visszaállhattam a sportolásra is, ugyan még nem versenyszerűen, nem egyesületi szinten, de már futhatok, ugrálhatok, mindenfélét csinálok, és nagyon élvezetes számomra, hogy nincs fájdalmam.

Mit mondana azoknak, akik hasonló egészségügyi problémákkal küzdenek, és még nem találták meg a számukra megfelelő kezelést?

Mindenkinek, aki hasonló problémákkal küzd, mint én küzdöttem, feltétlenül ajánlom, hogy nézessék meg, Lyme-kór okozza-e a bajaikat. Komolyabb kimenetele is lehet, ha nem derül ki. Ha pedig kiderül, hogy Lyme-kór, akkor azt lehet kezelni, ahogy az én példámon is látszik, hiszen az én esetemben nagyon-nagyon látványos a javulás.

Mivel győzné meg azokat, akik kételkednek a hagyományostól eltérő kezelési módszerekben?

Bízzanak az új kutatásokban és módszerekben! Ki tudja, hátha beválik, ám ha éppen nem jön be, akkor sincs baj, mert úgysem lesz rosszabb az állapotuk. Így megvan az esélyük arra, hogy csoda történjen velük az új módszer kipróbálásával, ahogy velem is megtörtént.

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Legolvasottabb cikkeink