• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Humantrade magazin december-január

HT

Válogatás a Teva Magyarország Zrt. Nagykereskedelmi Divízió gyógyszerészeti szaklapjának cikkeiből.

Tisztelt Olvasónk!
Az újság olvasásához adobe acrobat reader program szükséges. A programot itt töltheti le.


A növekedés vezére
Beszélgetés Dr. Hegedűs Lajossal, a Teva Gyógyszergyár Zrt. nyugdíjba készülő vezérigazgatójával.

Hatvanmillió gyógyszerész-beteg találkozás
Az egészségügyi szektor többi szereplőjéhez hasonlóan a gyógyszertárak, a gyógyszerészek is mozgalmas és nehéz évet zárnak. A szakma egyik meghatározó szervezetének, az idén húszéves fennállását ünneplő Magángyógyszerészek Országos Szövetségének alapító elnökét, Dr. Mikola Bálintot kértük, hogy értékelje az elmúlt évet.

Újra kell tanulni a gyógyszertant
Az egészségügyi kormányzat elképzelései szerint 2012 tavaszától kísérleti jelleggel az orvosok csak hatóanyagot írhatnának fel, és a gyógyszerész dönti majd el, hogy milyen kereskedelmi nevű készítményt ad ki a receptre — elvileg a rendelkezésére álló legolcsóbbat kell választania. Dr. Blaskó Györggyel, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Gyógyszerészeti Kara Gyógyszerügyi Szervezés és Management Tanszékének professzorával arról beszélgettünk, hogy a rendelkezés szakmailag mit jelenthet az érintettek számára.

A köhögésről…
Ilyenkor télen igen gyakoriak a köhögéssel járó megbetegedések, és akár azt is természetesnek vesszük, ha valaki heteken át köhög. Várdi Katalin tüdőgyógyásszal, a Pest megyei Tüdőgyógyintézet osztályvezető főorvosával a köhögés kevésbé banális okairól is beszélgetünk, és arról, hogy a patikusnak mikor kell feltétlenül orvoshoz küldenie a beteget…

Botbeállóval is kedveskedik az Év Gyógyszertára
Egy gyógyszertár, ahol minden a betegekért van – röviden így lehet összefoglalni a 2011-ben az Év Patikája díjjal kitüntetett újpesti Szent Borbála Gyógyszertár filozófiáját. A hivatalos indoklás szerint „a Dr. Kresznovszki Miklós által vezetett budapesti székhelyű gyógyszertár az egészségmegőrző gyógyszerészet szellemében működik, melyhez a kommunikáció sokszínű palettáját felhasználva, ügyesen szólítja meg betegeit az összes korcsoportban". A helyszínen a fiatal, ambiciózus szakemberrel beszélgetve aztán az is kiderült: a patika pont azért sikeres, mert betegbarát, vagyis az egészségmegőrző szemlélet teszi üzletileg is nyereségessé.

Készítsünk vagy gyártsanak?
Dr. Hetényi László
, a Teva minőségbiztosítási igazgatója, a Budapesti Gyógyszerész Kamara elnöke véleménye a magisztrális készítményekről, a „2005. évi XCV. törvény az emberi alkalmazásra kerülő gyógyszerekről és egyéb, a gyógyszerpiacot szabályozó törvények módosításáról" kapcsán.

Pénzügyek könnyedén, egy kattintásra
Jobban áttekinthető és még inkább felhasználóbarát lett az októberben bevezetett www.webpatikus.hu. Novemberi számunkban a webpatikus projekt vezetője mutatta be a legfontosabb változásokat és az új funkciókat. Ezúttal a megújult weboldal egyik legfontosabb menüpontját, a „Pénzügyi információk" menüpontot mutatjuk be részletesen.

Ahol a betegek „családtagok"
Vadonatúj, ultramodern egészségügyi központ Velencén, a főút mellett: minden korszerű igényt kielégítő épületegyüttes, háziorvosi és szakrendelőkkel, sőt mentőállomással, ahol helyet kapott egy nem túlságosan nagy alapterületű, de igen gondosan elrendezett patika is. Vezetője Dr. Patonai Kata, egy ifjú gyógyszerész hölgy, akinek szerénysége mögött azért jól érzékelhető a felkészültség. Vele beszélgettünk.

A test öröme a léleké is
Évezredek óta tudjuk, hogy érintésre, ölelésre szüksége van az embernek, ahogy azt is, hogy a testi szerelem a lelkiben gyökeredzik. Ezt a tényt sem a prűd tiltás, sem a durva pornográfia nem képes felülírni; az igazi beteljesülés vágya ott ég bennünk, ahogy elhagyjuk a felnőttkor küszöbét. Igaz, a mohó, önfeledt, mindent elsöprő szenvedély az évek múlásával csitul, megváltozik a szerelem természete. De csak átalakul, nem szűnik meg, hiszen a vonzódás, a kívánás megmarad, még ha ritkább és csendesebb is…

Legolvasottabb cikkeink