• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Így jutnak be soron kívül az orvoshoz a kiváltságosok 2024-ben

Lapszemle 2024.04.15 Forrás: penzcentrum.hu
Így jutnak be soron kívül az orvoshoz a kiváltságosok 2024-ben

A Pénzcentrum összegyűjtötte a nem és életkor szerint ajánlott szűrővizsgálatokat, és annak árait magánszolgáltatóknál.

A magyarok nem különösebben szeretnek szűrővizsgálatokra járni, miközben akár egy egyszerű vérvétel, vizeletvizsgálat is sorsdöntő lehet. Az elmúlt években rá lehetett fogni a koronavírus járványra, hogy nem mentünk el az éves, hároméves, ötéves kivizsgálásokra, 2024-ben azonban itt az ideje felkeresni az orvosunkat, beutalót kérni és nem halogatni tovább a vizsgálatokat. A szűrővizsgálatokat elvégeztethetjük a tb terhére, vagy akár magánúton is. Utóbbi esetben valószínűleg kevesebbet kell várnunk, viszont ez nem lesz ingyen. A Pénzcentrum összegyűjtötte a nem és életkor szerint ajánlott szűrővizsgálatokat, és annak árait magánszolgáltatóknál.

A legalapvetőbb, évente elvégzendő szűrővizsgálatok, mint a vérkép, vizeletvizsgálat, fogászati állapotfelmérés, tüdőszűrés állami ellátás keretében is elvégeztethetőek, viszonylag gyorsan, különösebb kényelmetlenség nélkül. Aki mégis a magánszolgáltató mellett dönt, az elég széles skálán mozgó árakkal találkozhat.

A teljes vérkép (vagy "nagyrutin", "nagylabor") árak széles skálán mozognak, mely függ attól, milyen értékeket mutatnak ki pontosan a vizsgálat során, felszámítanak-e mintavételi költséget, jár-e hozzá vizeletvizsgálat, stb. Találhatunk vér + vizelet vizsgálatot is 10 ezer forintért, széles körű nagylabort 9-16 ezer forintért, ezekhez jöhet még hozzá 2-5 ezer forint mintavételi díj. Ha olcsón szeretnénk nagylabort csináltatni, akkor érdemes lehet figyelni az akciókat az egyes szolgáltatóknál, mert gyakran az ilyen alapvizsgálatokra adnak kedvezményeket. Az egyes helyszínek árazásában is lehetnek nagy különbségek, ezért megéri tájékozódni az árakról.

A teljes vizelet + üledék vizsgálatok ennél olcsóbbak voltak és maradtak is: nagyjából 2000 forintot kérnek el a szolgáltatók, bár ez is lehet feláras, ha van mintakezelési költség. Érdemes lehet a vérképet és a vizeletvizsgálatot egyben megcsináltatni magánúton és államiban is. A magánszolgáltatóknál gyakran vannak kombinált csomagok, amik jellemzően olcsóbbak is, mint a két vizsgálat külön-külön.

A magánszolgáltatások nagy előnye lehet még, hogy megvehetjük őket csomagban, EKG-val, vérnyomásméréssel, általános állapotfelméréssel, akár ultrahanggal, CT-vel, stb. Az állami ellátás keretében arra nincs lehetőség, hogy egy időpontban túleshessünk a sokféle vizsgálaton. Gyakran az ilyen csomagok ajánlatai kedvezőbbek is, mintha egyesével vennénk részt a vizsgálatokon. A bennük foglalt szolgáltatások függvényében elég széles skálán mozognak az árak: 60-130 ezer forint is lehet egy alap szűrési csomag. Ezért érdemes lehet alaposan tájékozódni az árakról és a csomagok tartalmáról, igénybe vehető kedvezményekről!

Vérképtől a képalkotó diagnosztikáig - szűrések, árak a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink