• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A szívelégtelenség tulajdonképpen szívrák

Lapszemle 2024.04.25 Forrás: Telex
A szívelégtelenség tulajdonképpen szívrák

A betegség a kórházi felvételek egyik vezető oka, így jelentős gazdasági terhet ró az egészségügyi ellátásra.

Magyarországon körülbelül 200 ezer ember érintett szívelégtelenségben, amelynek az előfordulása a 70 év feletti lakosság körében jóval magasabb, a 10 százalékot is meghaladja. A betegség ráadásul a kórházi felvételek egyik vezető oka, így jelentős gazdasági terhet ró az egészségügyi ellátásra. Ugyan az elmúlt években előrelépés történt az ellátási rendszer javulásában hazánkban, a diagnosztika és az ellátás hatékonyságának és minőségének további fejlesztése érdekében stratégiai együttműködést kötött a Magyar Kardiológusok Társasága és az AstraZeneca, írja a Telex

„Európában volt egy furcsa változás a prioritások tekintetében, a kardiovaszkuláris megbetegedések, annak ellenére, hogy az első számú okozói az európai halálozásnak, háttérbe szorultak” – mondta dr. Merkely Béla, a Magyar Kardiológusok Társaságának tiszteletbeli elnöke, a Semmelweis Egyetem rektora, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója az együttműködés aláírására szervezett sajtótájékoztatón. „Az onkológiai betegségek és azok támogatása jellemezte eddig az európai uniós stratégiát.”

Merkely Béla szerint ennek legfőképpen az az oka, hogy a lakosság sokkal jobban fél egy daganatos megbetegedéstől, mint egy szívbetegségtől. „A szívbetegségek közismerten gyógyítható betegségek, ha időben kap kezelést valaki – mondta a Telexnek. – Tudjuk azt, hogy a kezeletlen szívelégtelenség pont annyira súlyos, vagy adott esetben súlyosabb, mint egy daganatos megbetegedés, és legalább olyan rossz a túlélési aránya. Ezt megfelelően kell kommunikálni. Ennek a figyelemnek a hiányát jelzi, hogy a lakosság jobban fél egy daganatos megbetegedéstől, mint egy elkerülhető szívbetegségtől.”

A szívproblémák ugyanis nagy arányban megelőzhetők az egészséges életmóddal, kockázati faktor ugyanis az elhízás, a mozgásszegény életmód, a rossz étrend, a dohányzás és az olyan társbetegségek is, mint például a cukorbetegség.

„A politikusok mindig arra adják a pénzt, ahol a legnagyobb a félelem. Jól látható, hogy a megfelelő kezeléssel időben felfedezett betegség esetén évtizedeket is tudunk adni a betegnek – mondta Merkely Béla. – Mindig érdemes megnézni, mi történik az Egyesült Államokban, ami egy-két évtizeddel mindig előttünk jár. Ezekből az adatokból az látszik, hogy ha konzekvensen odafigyelünk az elsődleges, másodlagos megelőzésre, idejekorán történik a felismerés, az sokat jelent.” Előadásában grafikont is mutatott arról, hogy a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás az USA-ban csökken, míg a daganatos betegségeké nagyjából stagnál.

„Én azt mondom, hogy igenis sok pénzt kell fektetni az onkológiai megbetegedések kezelésére is, de az USA-ban is látható, hogy az onkológiai kezelésektől várható eredmények még populációs szinten elmaradnak. Pont ezért félünk tőlük annyira, nem látjuk őket még kezelhetőnek. De nem szabad megfeledkezni azokról a megmenthető életekről, amelyek a szív- és érrendszeri megbetegedések elkerülése és gyógyítása révén nyerhetők" - írja a Telex.

Legolvasottabb cikkeink