• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Állami fogyókúra: egy hétig csináltuk, meglepő az eredmény

Lapszemle 2024.04.08 Forrás: index.hu
Állami fogyókúra: egy hétig csináltuk, meglepő az eredmény

Az obezitológiai hálózat kiépítése valóban fontos lépés az elhízás kezelésében és megelőzésében.

Háromból két magyar felnőtt túlsúlyos vagy elhízott, ami mögött számtalan társadalmi-kulturális ok húzódik meg. Csakhogy aki nem tesz ellene, az a saját életét rövidíti meg, nemcsak a várható évei számában, hanem azok minőségében is. A villámdiéták és a csodaszerek helyett az életmódváltás a kulcs, amihez az állami egészségügy is egyre több segítséget nyújt. Az Index a Szent Imre lipidológiai osztályáról jelentkezett, de megkérdezték a szakterület hazai főszereplőjét, dr. Bedros J. Róbertet, az intézmény főigazgatóját is, aki a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság alapító elnöke. Hogyan fogyjunk le? Kiderükt a riportból.

Az elhízás társadalmi-kulturális okai igen sokrétűek és összetettek. Például, ha egy társadalomban az elhízás elfogadottabb vagy nem tekintik annyira negatívnak, az emberek hajlamosak lehetnek kevésbé figyelni a súlyukra –mondta az Indexnek Dr. Bedros J. Róbert. „Talán még él az a korábbi hagyomány is, amely szerint a túlsúly a jólét egyik kifejezője. Ugyanakkor tudjuk azt is, hogy sok családban akkor jó a gyerek, ha a tányérján nem hagy semmit, még akkor is, ha már régen jól lakott. Másik példa, hogy a csecsemő akkor szép, ha például a lábai „hurkásak”, és megszólják azt az anyukát, akinek a kisgyermeke nem így néz ki.

Sajnos egy másik tényező lehet a szegénység és az alacsonyabb iskolai végzettség, amely kapcsolatba hozható az elhízással: az olcsóbb, kalóriadús ételek gyakran kevésbé egészségesek, viszont hizlalnak. Egy másik fontos elem, hogy a gyorséttermi kínálat könnyen hozzáférhető és többnyire olcsóbb is, mint a friss, egészséges ételek. Ez elősegítheti az egészségtelen étkezési szokások kialakulását.

És persze ne feledkezzünk meg az élelmiszeripari marketingről se, mivel gyakran hirdetik a magas kalóriatartalmú, alacsony tápértékű élelmiszereket (chipsek, csokoládék stb.), amelyek fogyasztása jelentősen hozzájárulhat az elhízás kialakulásához. Mindennek tetejébe a modern életmód mellett elhanyagoljuk a fizikai aktivitást, miközben az ülőmunka a domináns. Fontos azonban megjegyezni, hogy az egyéni körülmények és időnként genetikai tényezők is szerepet játszhatnak az elhízás kialakulásában.”

Úgy tartják, a legkönnyebben felismerhető, de a legnehezebben kezelhető rizikófaktor a krónikus betegségek vonatkozásában, a túlsúly, az elhízás. Ezzel Dr. Bedros J. Róbert is egyetért. „Valóban, az elhízás könnyen diagnosztizálható, de a kezelése igen komplex és hosszú távú elköteleződést igényel. Az orvosi segítség ugyanakkor minden esetben kardinális. Az elhízás kezelésében kulcsszerepet játszanak az obezitológusok, akik államilag elismert licencvizsgát tettek. Az obezitológus az elhízás kezelésében jártas szakember, aki egyénre szabott kezelési lehetőséget nyújt, felhasználva az orvostudomány legújabb vívmányait is. Fontos kizárni az elhízás esetleges hormonális okait, ugyanakkor az esetek túlnyomó többségében – a közhiedelemmel ellentétben – ez nincs is jelen. Fontos az elhízást kísérő betegségek feltérképezése és kezelése is” – mondta a főigazgató.

A szakember szerint érdemes egy tapasztalt dietetikust is bevonni, aki segít az egyénre szabott étrend kialakításában, amely a súlycsökkentés mellett a szükséges tápanyagokkal is ellátja a szervezetet.

Az életmódterápia másik eleme a megfelelő mozgás. Az egyénre szabott mozgásprogram is sokat segíthet az egészségi állapot javításában. Talán nem is gondolnánk, hogy milyen fontos szerepe lehet a különböző támogató csoportoknak vagy online közösségeknek, mivel az ebben történő részvétel hozzájárulhat a motiváció fenntartásához – tette hozzá a szakember. A teljes riport itt olvasható

 

Legolvasottabb cikkeink