• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Civilek gyűjtenek cipőre a siófoki mentősöknek

Lapszemle 2024.03.26 Forrás: magyarnarancs.hu
Civilek gyűjtenek cipőre a siófoki mentősöknek

A siófoki állománynak harminchét strapabíró cipőre lenne szüksége összesen 1,2 millió forint értékben.

Civilek igyekeznek összedobni annyi pénzt, hogy minden siófoki kivonuló mentős lábára jusson legalább egy pár munkavédelmi cipő. Az Országos Mentőszolgálat által biztosított évi 7000 forint cipőpénzből ugyanis mai árakon majd' öt évig kellene spórolni megfelelő, strapabíró lábbelire - írta a magyarnarancs.hu.

„A Siófoki Mentők most a ti segítségeteket kérik!! Céljuk, hogy minden szolgálatot teljesítő mentő lábára jusson egy új munkavédelmi cipő! Tehát az álmuk 37 pár cipő, amiben szolgálatteljesítés közben kényelmesen tudnak mozogni” – ez a felhívás jelent meg a Siófoki Mentő Alapítvány Facebook-oldalán még február első felében. Mint a lap megtudta, a gyűjtés közvetlen kiváltó oka az volt, hogy egy balesethez kivonuló mentőcsapat tagja kiömlött benzinre lépett, mert csak úgy tudta kiemelni a sérültet. Következésképpen a benzin eléggé elbánt a rajta lévő olcsó kínai cipő gumitalpával, így a mentősnek az a mentés egy pár cipőjébe került.

A magyarnarancs.hu megkérdezte az Országos Mentőszolgálatot a ruha- és cipőnormákról. Győrfi Pál kommunikációs és PR-vezető válaszolt: „A mentődolgozók ruházata munkaruhának minősül, ellátásukról részletes belső szabályzat rendelkezik. Kiemelten fontos szempontként kezeljük bajtársaink munkavégzés közbeni komfortját, ezért a tervezés során (anyag, szabás, varrás, zsebek lehelyezése stb.) igényeiket, véleményüket hangsúlyosan figyelembe vesszük. A munkaruhára vonatkozó műszaki specifikáció a mentőmunka különleges jellegzetességeit is figyelembe veszi, hiszen egy fűtött lakásban végzett betegellátást akár egy utcai újraélesztés is követhet. A gyakorlati szükségletekhez való igazodás példája a ma már a munkaruha részét képező térdvédő protector rendszeresítése, ami egy elhúzódó újraélesztésnél a beteg mellett térdelve komoly segítséget jelent.

Az OMSZ válasza kiterjedt a ruhadarabok kihordási idejeére is. E szerint a mentőápolók két évre kapnak 2 rövid ujjú és 1 hosszú ujjú pólót. Három évre kapnak 3 nadrágot, egy pár térdvédőt, egy pár levehető zsebet, egy derékövet. Négy évre kapnak egy vékony dzsekit. Hat évre kapnak egy kabátot. Hozzátették, hogy amennyiben a munkaruha még kihordási idő alatt szolgálatteljesítés közben tönkremegy, természetesen cserélik. Az OMSZ a saját költségvetési forrásaiból kigazdálkodva valóban nettó 7000 forint összeget utal cipővásárlás támogatására, valamint nettó 6000 forintot tisztítószer-vásárlásra.Továbbiak a teljes cikkben

 

Legolvasottabb cikkeink