• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ez a világ 10 legjobb kórháza - a Newsweek listája

Lapszemle 2024.03.09 Forrás: nlc.hu
Ez a világ 10 legjobb kórháza - a Newsweek listája

Nem meglepő, hogy a listára került kórházak közül a legtöbben a mesterséges intelligencia (AI) egészségügyi felhasználása van fókuszban.

Már hatodik éve állítja össze a világ legjobb kórházainak rangsorát a Newsweek és a Statista. Az idei, 2024-es lista elkészítéséhez 30 ország 2400 általános egészségügyi ellátást nyújtó kórházát értékelték több mint 85 ezer orvosi-szakértői vélemény, a kórházi ellátási mutatói, a betegek elégedettsége és egyéb adatok alapján - írta az nlc.hu.

Ez a hatodik év, hogy a Mayo klinika (ochester, Minnesota, Egyesült Államok) zsinórban a lista élére kerül. A központi intézményük mellett Arizonában és Floridában is vannak kórházaik, valamint tucatnyi társult intézménnyel rendelkeznek szerte az Egyesült Államokban. Ebben a kiterjedt egészségügyi rendszerben évente 1,3 millió beteget látnak el közel 130 országból, több mint 76 ezer ember foglalkoztatnak, és 2022-ben 16,3 milliárd dollárt termeltek. A központban új technológiákkal mozdítják előre az orvosi kutatásokat, például azon dolgoznak, hogy a kolonoszkópiai vizsgálatok során a mesterséges intelligencia segítségével korábban felismerjék a vastagbélrákot.

A második helyre került, több mint egy évszázados Cleveland Clinic 77 ezer egészségügyi dolgozót, 23 kórházat és 275 járóbeteg-ellátó intézményt foglal magában Ohióban, Floridában, Nevadában, Kanadában, Londonban és az Egyesült Arab Emírségekben. A 2019 óta rendre a lista második helyén álló, folyamatosan bővülő innovációs központ a szerotonin felfedezéséről, az első sikeres gégeátültetésről, valamint az egyik legagresszívebb mellráktípus, a tripla negatív emlőrák elleni vakcina kifejlesztéséről ismert.

A klinika kutatói úttörők az orvosi felfedezések terén, az IBM-mel együttműködve tavaly bemutatták az első, az egészségügyi kutatásokra kifejlesztett kvantumszámítógépet, januárban pedig arról számoltak be egy tanulmányban, hogy a mesterséges intelligencia modelljei hogyan játszottak szerepet az immunterápia fejlesztésében.

A dobogón végzett a Torontói Általános Kórház, amely Kanada legnagyobb egészségügyi-kutatási szervezetének, a University Health Networknek a zászlóshajója, amely a kórház mellett több intézetből áll. A csaknem 200 éves múltra visszatekintő kórház Kanada és Észak-Amerika egyik legnagyobb szervátültetési központja, ahol először végeztek sikeres egy- és kétoldali tüdőátültetést.

Nemrégiben azt kutatták, hogyan segíthet a mesterséges intelligencia az orvosoknak a donortüdő vizsgálatában és a transzplantáció lehetséges kimenetelének bemutatásában, ami drámaian növelheti a sikeres szervátültetések számát.

További kórházak, további részletek a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink