• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Egyszerüsödik a határátlépés

Praxis Forrás: Korridor - Privátbankár

Egyszerűbb és gyorsabb lesz a határátlépés április 17-től Ausztria, Szlovákia és Szlovénia felé. Csütörtöktől már nem kell pecsételni az útlevélbe, elég, ha a határőr azonosít bennünket az okmányunkban lévő fotóval - tudatta a Korridor a Kossuth Krónika nyomán.

A határőrség egy úgynevezett Schengen minimál ellenőrzésre tér át, amelynek lényege, hogy a szlovák, szlovén és osztrák határszakaszon, tehát a most meglévő uniós határszakaszon és a leendő uniós határszakaszon a határforgalom ellenőrzési módszere változik. Így főleg a nyári csúcsidőben, akár 40 százalékkal is csökkenhet a várakozási idők. Az útlevélre továbbra is szükség lesz, az útlevél ellenőrzés és a személyazonosítás továbbra is megmarad, azonban az átléptetés körülményei annyiban változnak, hogy az utasok csak a rövidebb ideig tartó ellenőrzést fogják észlelni.

Ez nagyjából azt jelenti, hogy a határőr elveszi az útlevelet, megnézi a kép alapján, hogy azonos-e az illető, aki oda adta neki, és akkor máris mehet tovább. Az európai uniós országok állampolgáraira, illetve a csatlakozni kívánó, tehát a tíz ország állampolgáraira vonatkozik ez az új típusú ellenőrzési forma. A Szlovéniába utazók nyugodtan utazhatnak mind a három típusú, most még használatban lévő személyigazolvánnyal. Emellett a horvát határszakaszon van egyezményünk, amely azt jelenti, hogy Horvátországba a magyar állampolgárok az új típusú, tehát a kártya típusú személyigazolvánnyal is átléphetnek az útlevélen kívül. Horvátországgal az egyezményünk úgy szól, hogy csak azok az állampolgárok mehetnek az új típusú személyi igazolvánnyal, akik a 18. életévüket betöltötték, tehát függetlenül attól, hogy 14 éves korban megkapják az új személyigazolványt a fiatalok, 18 éves koruk után használhatják csak, illetve élhetnek ezzel a lehetőséggel. A leendő és a mostani uniós országokba is elég lesz csak a személyigazolvány a határátlépéshez 2007. január 1-je után.


Legolvasottabb cikkeink