• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A kalapáccsal összetörhető fagyott virágoktól a színes gőzökig

Regionális hírek 2024.04.23 Forrás: Unideb.hu
A kalapáccsal összetörhető fagyott virágoktól a színes gőzökig

A rendezvénnyel egyrészt a Föld napjához kapcsolódtak, másrészt igyekeztek kedvet csinálni a gyógyszerész hivatás elsajátításához.

Fagyosan gőzölgő, folyékony nitrogénbe mártott, majd kalapáccsal apróra tört fehér virág, gyorsan színt változtató folyadékok, kisebb lángnyelvek és némi füst. Egyebek mellett ezek fogadták azt a 380 felső tagozatos általános iskolás gyereket, akik 9 ,elsősorban a Debreceni Tankerület tartozó általános iskolából látogattak el a Debreceni Egyetem (DE) Főépületében tartott, az intézmény Gyógyszerésztudományi Kara (DE GYTK) által szervezett természettudományos bemutatóra - tudósított az egyetemi portál.

A kar dékánhelyettese a hirek.unideb.hu-nak kifejtette: már az általános iskolában szeretnék a természettudományos ismeretek fontosságára felhívni a figyelmet, ebben a korban ugyanis még könnyen formálhatók a gyerekek, ilyenkor alakulnak ki érdeklődési területeik.

– Itt azok a fiatalok is közvetlen közelről megtapasztalhatják, megérthetik a kapcsolódó magyarázatokból, hogy milyen a kémia a gyakorlatban, akiknek az iskolájában esetleg nincs jól felszerelt labor. Már itt igyekszünk megtalálni azokat, akiket elkötelezetté tudunk tenni a természettudomány iránt – emelte ki Lekli István.

Hevesi-Mező Erika, a DE GYTK adjunktusa elmondta, hogy igyekeztek olyan kísérleteket bemutatni, amelyek könnyen felkeltik a gyerekek érdeklődését, ezért döntöttek például a kémhatásváltozással, gázképződéssel, pezsgéssel, kisebb lángokkal, színváltozásokkal, füsttel és sok habbal járó bemutatók mellett.   

– A legnagyobb sikere talán annak volt, amikor azt illusztráltuk, hogy otthon a konyhában is lehet titkosírást készíteni a főzéshez használt ecet, citromlé és kurkuma segítségével – magyarázta.

A dékánhelyettes hangsúlyozta: a program a Föld napjához is kapcsolódott, ugyanis a természet és a környezetvédelem alapja, hogy megismerjük milyenek azok az anyagok, amelyek körülvesznek minket, és tudjuk azok legfontosabb tulajdonságait.

– Reméljük, hogy ennek köszönhetően több fiatal érdeklődését sikerült felkelteni a természettudományok iránt, és a gyógyszerész hivatás elsajátításhoz is kedvet kapnak majd, hiszen a kémia a gyógyszerész hivatás alapja is - tette hozzá Lekli István.

Legolvasottabb cikkeink