• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Egy Egészség: a fertőző betegségek veszélyeiről tanácskoztak

Regionális hírek 2024.04.02 Forrás: Unideb.hu
Egy Egészség: a fertőző betegségek veszélyeiről tanácskoztak

Az „Egy Egészség” megközelítés az emberi és állatgyógyászati kórokozók, valamint a környezet közötti összefüggésekre összpontosít.

Az antibiotikum-rezisztens baktériumokról és új terápiás lehetőségekről is szó volt a Fertőző Betegségek Egy Egészség Kontextusban című nemzetközi online konferencián. A Debreceni Egyetem Egészségtudományi Kar „Egy Egészség” Intézete, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, a Debreceni Egyetem Metagenomikai Intézete, valamint az Állatorvostudományi Kutatóintézet és a Magyar Kutatói Hálózat Ökológiai Kutatóközpontja által rendezett szakmai esemény célja a vita és a tudáscsere elősegítése volt - számolt be róla az egyetemi portál.

A fertőző betegségek kutatásában és az ellenük való védekezésben egyre szélesebb körben elfogadott és alkalmazott módszer az „Egy Egészség” megközelítés, mely az emberi és állatgyógyászati kórokozók, valamint a környezet közötti összefüggésekre és azok terjedésének komplexitására összpontosít. A módszer elősegíti a hatékonyabb megelőzési és ellenőrzési stratégiák kidolgozását az olyan típusú fertőzések esetében, mint például az állati és növényi eredetű élelmiszerekben, a vízben terjedő betegségek vagy az antimikrobiális rezisztencia okozta járványok. A Debreceni Egyetem Egészségtudományi Kar „Egy Egészség” Intézetének részvételével rendezett konferencián a kutatók az ezzel kapcsolatos tapasztalataikat osztották meg.

- A szakma számára megkerülhetetlen a párbeszéd a tudományos eredmények megosztása, valamint a későbbi együttműködések kialakítása szempontjából. A Debreceni Egyetemen zajló kutatások elősegíthetik a fertőző betegségekkel kapcsolatos tudásanyag bővítését, az így szerzett tapasztalatok pedig hozzájárulhatnak ahhoz, hogy egy egészségesebb, felkészültebb társadalomban élhessünk – tette hozzá Móré Marianna, a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Kar dékánja.

Müller Cecília országos tisztifőorvos, a Nemzeti Népegészségügyi Központ vezetője a konferencia megnyitóján kiemelte az orvosok, állatorvosok, környezetvédők, epidemiológusok, molekuláris biológusok és ökológusok szoros együttműködésének fontosságát a betegségek dinamikájának megértése és az ellenintézkedések megtervezése, megvalósítása érdekében.

- A COVID19 világjárvány megmutatta, hogy a bakteriális fertőzések mekkora problémát jelentenek és milyen nagy kihívással jár ezeknek a leküzdése. Magyarországon a szakma időben felismerte a prevenció fontosságát és ennek érdekében számos gyümölcsöző, intenzív együttműködés jött létre. Ebben a Debreceni Egyetem is élen jár, hiszen az „Egy Egészség” Intézet révén a tudományos kutatásokban és az oktatásban is új eredmények jelenhetnek meg, ezzel együtt új terápiás lehetőségeket ismerhetünk meg – fogalmazott Müller Cecília.

Pásztor Szabolcs országos főállatorvos is a multidiszciplináris együttműködés jelentőségét hangsúlyozta üdvözlőbeszédében, rámutatva az állatgyógyászat és az élelmiszerbiztonság, valamint az emberi egészség megőrzése közötti szoros összefüggésekre.

A Debreceni Egyetem Egészségtudományi Kar "Egy Egészség" Intézetének vezetője szerint előremutató volt a konferencia, melyet a további együttműködések és közös kutatási projektek előkészítése érdekében kétévente szeretnének megrendezni.

- Jelentős mértékben előrébb léptünk a nemzetközi kapcsolatépítésben, az intézet összes kutatási témája szóba került, ezáltal nagyon hasznos inspirációkkal gazdagodtunk. Úgy állítottuk össze a programtervet, hogy az antimikrobiális rezisztencia kérdése, a zoonotikus kórokozók terjedésének témája, valamint az itthon jelenleg meglehetősen kevés helyen művelt környezetegészségügy kutatási terület is kellő figyelmet kapjon. A jövőben elősegítenénk, hogy a szakemberek közösen gondolkodjanak, együtt ötleteljenek és pályázzanak nemzetközi támogatásokra, amikből aztán a gyakorlatban is megvalósítható tudományos projektek születhetnek. Az "Egy Egészség" szemléletnek át kell hatnia a hazai egészségügyi ellátást, így rövidebb idő alatt felismerhetők lehetnek egyes fertőző betegségek is – hangsúlyozta Kardos Gábor intézetigazgató.

A szakmai esemény résztvevői harminc előadás révén és szakmai párbeszédre lehetőséget adó online kerekasztal-beszélgetéseken ismerhették meg az "Egy Egészség" elv tükrében született legfrissebb tudományos eredményeket - számolt be a portál.

Legolvasottabb cikkeink