• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Beszámoló a XIII. Gasztroenterológiai Világkongresszusról

Szakmai írások Forrás: Weborvos

Továbbra is reflektorfényben az ismeretlen eredetű gyulladásos bélbetegségek (IBD), a colorectalis rák, a reflux-betegség, a NSAID-ok.

2005. szeptember 10-14. között Montreálban rendezték meg a XIII. Gasztroenterológiai Világkongresszust. Az első ilyen rendezvényre 1958-ban az Egyesült Államokban (Washington) került sor. A Gasztroenterológiai Világszervezet (OMGE) azóta is rendszeresen szervezi. Montreál rutinja a világméretű rendezvények szervezésében rögtön érezhető volt. A Palais des congrès modern épületében minden olajozottan működött és szinte elveszett a sok ezer résztvevő, mely a világ 93 országából érkezett.


A kongresszust megelőző 2 napon a fiatal gasztroenterológusoknak szervezett „Young Clinicians" programban 3 fiatal magyar gasztroenterológus is részt vehetett. A szakmai program számos érdekességet ígért. Továbbra is reflektorfényben maradtak az ismeretlen eredetű gyulladásos bélbetegségek (IBD), a colorectalis rák, a reflux-betegség, a NSAID-ok gasztrointesztinalis mellékhatásai.

A colorectalis rák „előretörése" sajnos töretlen, továbbra is a szűrés jelentőségét hangsúlyozták. IBD-ben a biológiai terápia újdonságaként prezentált granulocyta stimuláló faktor elleni antitest és a különböző stricturák menedzselése volt a főtéma.

Érdekes előadást hallhattunk a non-erozív refluxbetegségben (NERD) található szövettani elváltozásokról, melyet a makroszkóposan ép nyelőcső nyálkahártya alatti sejt-oedema, sejt-necrosis, polymorphonuclearis-és eosinophil sejtes infiltráció és az intercellularis rések kitágulása jellemez. Ismételten kiemelték a NSAID-ok használatának folyamatos növekedését és a protonpumpa-inhibitorok alkalmazásának fontosságát a rizikóval rendelkező betegek prevenciójában.

Frissítették és nyomtatásban is prezentálták a Világszervezet általános szakmai irányelveit („Global Guidelines"), mely kiváló gyakorlati útmutató lehet a hazai szakemberek számára is.

A legnagyobb érdeklődés az ún. „live show"-t övezete. A modern technika révén több endoszkópos laborból közvetítettek élő demonstrációt. Ennek során neves endoszkópos szakemberek mutattak be operatív technikákat s közben az üléselnökök és a hallgatóság tehetett fel kérdéseket. Japán szakemberek bemutatták a nagyító endoszkóp használatát, melynek segítségével vizsgálat közben a malignitásra gyanús területet indigocarminnal festve 500x-os nagyítással ábrázolták és demonstrálták a sejtek elváltozásait.

Szintén japán vizsgáló mutatta be az ún. submucosalis resectios technika alkalmazását széles alapú rectalis polypus eltávolítására. Párhuzamosan egy amerikai endoszkópos hagyományos polypectomiát végzett el, így a hallgatóság maga dönthette el a különbséget. Több betegen mutatták be a már ismert nyelőcső mucosectomia technikáját. Emellett néhány ERCP vizsgálatot is bemutattak rávilágítva az egyes mozzanatok technikai buktatóira.
Összességében azt mondhatom, hogy egy szakmailag tartalmas konferencián vehettünk részt egy nagyon kellemes, vendégszerető városban.
Dr. Demeter Pál Ph.D.
Fővárosi Önkormányzat
Szent Margit Kórház
Gasztroenterológiai Osztály

Legolvasottabb cikkeink