• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Cianid-ellenes szer az USA-ban is

Szakmai írások Forrás: Scrip

A Merck KgaA leányvállalata cianid-ellenes szert forgalmazna – újabb célzott rákgyógyszerek az EMD feljesztési listáján.

Az EMD Pharmaceuticals a Cyanokit nevű termékének Egyesült Államok beli törzskönyvezését kérte: a szert (hatóanyag: hydroxocobalamin) cianidmérgezés és annak gyanúja esetén alkalmazzák. A cég, amely a Merck KGaA leányvállalata, most folyamodik első ízben a regulációs hatósághoz.


A Merck KgaA Franciaországban tíz éve forgalmazza a Cyanokitet, és célul tűzte ki szélesebb körű európai elterjesztését is. A Scripnek sem az EMD, sem a Merck KgaA nem adott magyarázatot arra, miért vártak ilyen sokáig az engedélyeztetési kérelem benyújtásával, igaz, előbbi közölte, hogy a piacon évtizedek óta nem jelent meg cianidmérgezés elleni szer, illetve, hogy az olyan, a prehospitalizációs fázisban alkalmazható ágens, amilyen a Cyanokit, rendkívül hasznos lehet. Az EMD feltételezi, hogy bizonyos fejlesztés nyomán terrortámadások áldozatainál is alkalmazni lehetne – tekintve, hogy a cianidok némelyike vegyi fegyverként is bevethető.


A cianidmérgezés rendszerint lakástüzek következménye: a méreg egyes közönséges szintetikus vagy műanyagok, illetve papír, selyem, fa égése során szabadul fel. Füstök alkotóelemeként ugyanolyan hétköznapi és veszedelmes anyag, mint a szénmondoxid (az EMD szerint), de ha a mérgezett gyorsan kapja meg az ellenmérget, élete megmenthető.


A Cyanokit a B12 vitamin egyik előanyaga, amely a cianidot megkötve cianobalamint hoz létre: ez a B12 természetes formája, amely a vizelettel ürül ki, anélkül, hogy csökkentené a beteg vérének oxigénszállító kapacitását. A Research Corporation technologies ugyancsak kifejlesztett egy szepszis elleni hydroxocobalamint, de 2000-ben átadta a jogokat a louisianai állami egyetem orvosi karának.


Az Egyesült Államokban 2004-ben 3900 civil és 117 tűzoltó vesztette életét tűzesetekben, és további 17785 civil szenvedett valamilyen sérülést. Az EMD szerint a halálozások 80 százalékát füstbelégzés okozta, 20800 lakástüzet pedig matracok, párnák, ágyneműk lángra lobbanása idézett elő: ezek mindegyikének égésekor keletkezik cianid.


Az EMD terveiben több célzott rákellenes szer forgalomba hozatala szerepel, például: a maztuzumab (EMD 7200), az MAb-t célba vevő EGFR, a cilengitide (EMD 121974), egy alfa-v-béta-3- és egy alfa-v-béta-5 integrin-antagonista és angiogenesis-inhibitor, az aberráns MUC-1-es ellen bevethető terapeutikus vakcina, és az EMD 273066, egy EPCAM-ellenes immunocitokin. Mindezeket már III. fázisú klinikai tesztekben vizsgálják.


Az első fázisban vizsgálják a GD2-est célba vevő EMD 273063-at, és folynak a Parkinson-kóros betegek mozgászavarai elleni kettős dopamin-antagonista és szerotonin-agonista sarizotan III. fázisú tesztjei is.

Legolvasottabb cikkeink