• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ágyéki gerincproblémák kezelése a Dr. Rose Magánkórházban

Egészségmagazin 2024.03.21 Forrás: Weborvos
Ágyéki gerincproblémák kezelése a Dr. Rose Magánkórházban

A Dr. Rose Magánkórházban az Integrált Gerincbeteg Ellátási Modell valamennyi eleme megvalósul.

A gerincproblémák komoly fájdalommal és életminőség romlással járhatnak. A betegek a műtéttől való félelmükben nem fordulnak orvoshoz, pedig az esetek 90%-a konzervatív kezeléssel, azaz műtét nélkül gyógyítható. A Dr. Rose Magánkórházban komplex gerincbeteg ellátás keretében a teljes kivizsgálás, az esetleges műtét és a rehabilitáció is a páciensek rendelkezésre áll. Dr. Erbszt András ortopéd szakorvos, gerincsebész választolt a komplex ellátással kapcsolatos kérdéseinkre.

Milyen műtéteket végeznek a Dr. Rose Magánkórházban?

Jelenleg a Dr. Rose Magánkórházban minimál invazív ágyéki, azaz deréktáji gerincműtéteket végzünk, elsősorban ágyéki porckorongsérv, gerinccsatorna szűkület, illetve pyriformis syndroma esetén. Az invazív műtéti technika a lehető legkisebb szöveti károsodással jár, és gyorsabb felépülést jelent a beteg számára. Igyekszünk az izmokat nem eltávolítani, nem leválasztani, csak félretolni, tehát óvatosan jutunk be a gerinccsatornába és ott is igyekszünk a legkisebb roncsolás mellett elvégezni a beavatkozást.

Hogy zajlik a betegek kivizsgálása?

A gerincbetegségek esetében a legfontosabb a pontos diagnózis felállítása, illetve a gerincbetegség okának, a fájdalom forrásának a felkutatása. Ehhez két dologra van szükség, egy precíz fizikális vizsgálatra, ami az orvosi vizsgálat során megtörténik, másfelöl pedig radiológiai vizsgálatra.

A gerincbetegségek kivizsgálása rendkívül komplex feladat. Számomra a gerincgyógyászatban ez a szellemi kihívás okozza a legnagyobb örömet. Arra jöttem rá a pályafutásom alatt, hogy a gerincbetegek kezelését mindenki alkalomszerűen végzi, az aktuális helyzetet próbálja megoldani, de ha a gyógyító folyamatot egy protokoll mentén hajtjuk végre, akkor a betegek hamarabb meggyógyulnak, és nagyobb eséllyel maradnak panaszmentesek. Ezt az eljárás rendet Integrált Gerincbeteg Ellátási Modell-nek neveztem el.

A protokollnak négy eleme van

Az első feladat a fájdalom forrásának felkutatása, melynek legfontosabb eleme az alapos fizikális vizsgálat, majd az ezt követő radiológiai kivizsgálás (MR vagy CT).

 A program második lépése a fájdalom csillapítása, melyre számos módszer áll rendelkezésre.

A fájdalom csillapítása után következhet a rehabilitáció, melynek legfontosabb eleme a gyógytorna.  Ha a konzervatív kezelés nem jár eredménnyel, akkor kerülhet sor műtétre.

A Dr. Rose Magánkórházban az Integrált Gerincbeteg Ellátási Modell valamennyi eleme megvalósul:

A fizikális vizsgálat a szakrendelés keretében, a radiológiai vizsgálatok egy része a kórházban, a CT és MRI vizsgálatok a Pozitron Medical Diagnosztika Központban, a Dr. Rose partner intézményében érhetőek el, a fájdalomcsillapító eljárások valamennyi eleme rendelkezésünkre áll, a minimál invazív műtétekkel pedig a betegek nagy többségét el tudjuk látni. A konzervatív terápiában illetve a műtéteket követő rehabilitációban a kiváló gyógytornászaink segítenek a gyógyulásban.

Mi a jellemző, milyen arányban van szükség műtéti megoldásra?

A porckorongsérvek kb. 10%-át kell megoperálni, ezt azért kell kiemelni, mert nagyon gyakran a betegeket a műtéttől való félelem tartja vissza az orvoshoz fordulástól. Tartanak a gerincműtétektől, viszont olyan fájdalmakkal vagy életminőség romlással élnek, ami szükségtelen. A betegek többsége ugyanis műtét nélkül, konzervatív terápiával meggyógyul. Operációt kizárólag azokban az esetekben végzünk, amikor vagy csillapíthatatlanok a beteg fájdalmai, vagy olyan bénulásos tünetek jelentkeznek, amelyek az életminőségét veszélyezteti, esetleg olyan vegetatív funkció zavarok lépnek fel, amelyek hosszú távon szintén életminőség romláshoz vezetnek.

Porckorongsérv vagy pyriformis syndroma?

Kórházunknak egy speciális profilja a pyriformis alagút syndroma, vagy más néven a gluteális vagy fartáji szindrómák komplex kezelése. A pyriformis syndroma diagnózisa elsősorban fizikális vizsgálattal állítható fel.  A betegség egy klasszikus alagút szindróma, amikor az ülőideg beszorul a pyriformis vagy magyarul a körteképű izom és az alatta lévő izomcsoport közé, és nagyon hasonló tüneteket okoz, mint a porckorongsérv. Nagyon fontos különbséget tenni a két betegség között, mivel a kezelés gyökeresen eltér a két esetben. A kivizsgálásra rendelkezésünkre áll egy diagnosztikus protokoll, aminek az eredményeképpen meg tudjuk határozni, hogy az egyik vagy a másik ok áll a probléma hátterében.

Mikor gondolhatunk pyriformis syndromára?

A syndroma tünetei közül ki kell emelni, hogy a fájdalom gyakran ülésre fokozódik. A pyriformis syndroma kezelése döntően konzervatív. Míg a porckorongsérves esetek kb. 10%-a kerül operációra, ennél a megbetegedésnél még kisebb a műtét valószínűsége, 3-5% az operációk aránya. A fájdalom  leggyakoribb oka az a helytelen terhelés fokozott sportterheléskor, például a futás vagy a lépcsőzőgép használata esetén, de számos más olyan inger van, ami a pyriformis syndromát kiválthatja. Nagyon ritkán ülepre esés vagy egyéb baleset is tud hasonló tüneteket okozni, sajnos ezeknek a gyógyulási hajlama lényegesen rosszabb, mint a túlterhelésből fakadó pyriformis syndromának.

Mi a jellemző betegút a Dr. Rose Magánkórházban gerincműtétek esetén?

Amennyiben a beteggel egyetértésben műtéti beavatkozás mellett döntünk, onnantól kezdve fogjuk a beteg kezét és nem önállóan kell a vizsgálatokat szerveznie, hanem a műtét koordinátor szervezésében, az asszisztensnők, az altatóorvos kolléga és az asszisztense láncszerűen egymásnak adják a pácienst és nagyon gyorsan és kényelmesen lezajlik a kivizsgálás. A műtét utáni ápolásban gerincbetegek ellátásában gyakorlott ápolók vesznek részt.  A gerincműtétek után kiemelt fontosságú a rehabilitáció, ami műtét utáni napon kezdődik gyógytornászaink bevonásával. Természetesen az a tény sem elhanyagolható, hogy öt csillagos szállodai körülmények között gyógyulnak a betegeink.

Azért jó a Dr. Rose Magánkórházban dolgozni, mert egy rendkívül összeszokott, professzionális jó közösség dolgozik a betegekért, számomra nagyon jó megélni, hogy olyan szakemberekkel vagyok körülvéve, akiknek ugyanaz a célja, mint nekem, küldetésünk az, hogy meggyógyítsuk a hozzánk forduló beteget.

Legolvasottabb cikkeink