• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

3. Esettanulmány

Esetismertetések

Kórelőzmény:
30 éves nőbeteg, korábban betegsége nem volt. Fejfájása miatt l tabletta Aspirint vett be, azóta fullad.

Státusz: A betegnek nagyfoku nyugalmi dyspnoeja van, fulladása miatt beszélni sem tud, előre dőlve próbálja légzési segédizmait is használni. Légzési frekvenciája: 33 percenként, paradox hasi mozgással lélegzik, kissé zavart, ásítozik. Tüdő felett légzési hang alig hallható, légzése kapkodó, felületes. RR: 140/90 Hgmm. Vérgáz analíziséban lényegesebb adatok: oxigén szaturácioja 80%, parciális oxigén nyomása 55 Hgmm., parcialis CO2: 60 Hgmm. (szobalevegőn)

A lehetséges diagnoisok:
1. Asthma cardiales roham
2.Asthma bronchiales roham
3. Kevert típusu asthmas roham
4. Anaphylaxia.

A helyes válasz: 2.

Megbeszélés:
A tüdő felett pangás nincs, normális a tensioja, ezért asthma cardiales roham kizárható, valamint ugyanemiatt kevert típusu asthma sem lehet. Az anaphylaxia szintén nem valószínü, mert a betegnek egyéb tünete nincs, (igaz, hogy az anaphylaxia is okozhat bronchospasmust), valamint normotensios és a III. IV. stádiumu anaphylaxiában tensioja lezuhanna. A status és a vérgáz értékek alapján fenyegető légzésleállást sugalló súlyos fokú asthmás rohamról van szó. Az asthmás rohamot gyakran non-steroidok, különösen Aspirin is kiválthatja.

A lehetséges terápia:

1. 125 mg.Solu-Medrol iv.+ l amp. Theophyllin iv. Szükség esetén a gyógyszerek dózisának emelése.
2. 125 mg.Solu-Medrol iv. + 200 mg. Theophyllin iv, intenzív megfigyelés, intubálás és gépi lélegeztetés, NaCl. infúzió bekötése. Szükség esetén a gyógyszerek dózisának emelése.
3. 125 mg. Solu-Medrol iv. + 200 mg.Theophyllin iv. + 5 liter/perc oxigén inhalácio arcmaszkon vagy orrszondán át + rövid hatású Béta2 szelektiv adrenerg agonista ( pl: Albuterol iv). Szükség esetén a gyógyszerek dózisának emelése.

A helyes válasz: 2.

Megbeszélés:

Cél gyors hatású szerrel a bronchiális sima izomzat oldása, valamint a hörgőben meglévő gyulladásos folyamat (duzzanat és szekréció) csökkentése. Emiatt az intravénás steroid adása evidens. Ezt a célt szolgálják a Theophyllin készítmények is, amelyek a foszfodieszteráze gátlók csoportjába tartoznak. A foszfodieszteraze gátlók bronchodilatációt okoznak,fokozzák a hörgő nyálkahártya mucolitikus clerance-t, valamint segítik a diaphragma kontraktilitását.
Ebben az esetben a béta adrenerg szerek hatása későn jelentkezik, az acut bronchokonstrukcio ellátásában nem használatosak. Bíztató kísérletek vannak az intravénásan adható rövid hatásu béta adrenerg szerekkel kapcsolatban, hazánkban még nem szerezhető be, egyedül az Egyesült Államokban van Salmetarol néven.
Tekintettel arra, hogy a vérgáz értékeit ilyen állapotú betegnek csak intubációval és lélegeztetéssel tudjuk biztosítani (célszerű az SaO2 90Hgmm, PaO2 60 Hgmm. felé emelése), ugyanakkor tudnunk kell azt is, hogy lehetőleg még a légzésleállás előtt kell intubálni,valamint a betegnek Natrium Klorid infúziót célszerü bekötni, mert az intubáciohoz szükséges szedálás és a pozitiv lélegeztetés hypotoniat okozó hatását ki kell védeni.


Legolvasottabb cikkeink